Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ από τις αρχές του 2016. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 24% από την αρχή του έτους, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Η αύξηση στις τιμές αποδίδονται στη συγκράτηση της προσφοράς τη σεζόν 2015/16, μετά από μια μείωση της παραγωγής, κάτω από 24% y-o-y σε 14 εκατ. τόνους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γεωργοί της ΕΕ έχουν μειώσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 13%, ως αντίδραση προς τις χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν εν’ όψει της εξόδου της ζάχαρης από το καθεστώς των ποσοστώσεων. Ως αποτέλεσμα, τα τελικά αποθέματα για το 2015/16 μειώθηκαν κατά 69% y-o-y σε 1,3 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει το 2016/17 -το τελευταίο έτος παραγωγής στο πλαίσιο του συστήματος των ποσοστώσεων ζάχαρης στην ΕΕ-, έως και 18%, φθάνοντας τα 16,5 εκατ. τόνους, λόγω της αύξησης των εκτάσεων καλλιέργειας ζαχαρότευτλων και των υψηλών αποδόσεων.
Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα 18,8 εκατ. τόνους, υποστηριζόμενη από την αύξηση του πληθυσμού, ωστόσο η αύξηση των ανησυχιών για θέματα υγείας και η επιβολή φορολόγησης στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αναμένεται να συγκρατήσει την ζήτηση. Το υψηλό επίπεδο της κατανάλωσης αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει προς τα κάτω τα αποθέματα του 2016/17, κάτω από 24% y-o-y σε 1 εκατ. τόνους, προκαλώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές.