Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών το 85% της παραγωγής φοινικέλαιου παγκοσμίως πραγματοποιείται σε δύο μόνο χώρες, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Το 2019, η Ινδονησία παρήγαγε 42,5 εκατομμύρια τόνους ή 58% της παγκόσμιας προσφοράς, και η Μαλαισία 19 εκατομμύρια τόνους ή 26%.
Χάρη στην ανθεκτικότητά του και στη φθηνότερη τιμή του, χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων, όπως κραγιόν, σαμπουάν, ψωμί, σοκολάτα και βιοντίζελ.
Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει στο μέλλον. Η παραγωγή φοινικέλαιου η οποία αυξήθηκε απότομα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, -τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1995 και 2015-αναμένεται να τετραπλασιαστεί ξανά έως το 2050.
Η άνοδος παραγωγής και κατανάλωσης φοινικέλαιου είχε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, δεδομένου ότι καλλιεργείται σε τροπικά δάση. Αυτό έχει οδηγήσει σε μαζική και ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, καταστρέφοντας τον βιότοπο ορισμένων απειλούμενων ειδών, όπως ο ουρακοτάγκος, η τίγρη της Σουμάτρας και ο ρινόκερος της Σουμάτρας. Είχε επίσης αντίκτυπο στις αγροτικές περιοχές των φτωχότερων χωρών.