Ειδήσεις
Home / Top Slider / Μινέρβα: Αύξηση μεγεθών και εξαγωγών -Επενδύει στην αειφόρο γεωργία

Μινέρβα: Αύξηση μεγεθών και εξαγωγών -Επενδύει στην αειφόρο γεωργία

Στην ανάπτυξη των εξαγωγών και στην περαιτέρω ανάπτυξη των brands της εστιάζει η Μινέρβα, η οποία για μία ακόμα χρονιά παρουσίασε αύξηση οικονομικών μεγεθών, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται περί τα 73 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 3%-4%, ενώ αντίστοιχη αύξηση παρουσίασαν και τα προ φόρων κέρδη, στην οικονομική χρήση που έληξε στις 31/5.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων από την διοίκηση της εταιρείας, στο περιθώριο εκδήλωσης για την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης αγροτών για τις ορθές πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια, που εγκαινίασε στην Κρήτη.

Με παρουσία 112 ετών στην Ελλάδα, η εταιρεία αποτελεί σταθερά έναν από τους δύο βασικούς «παίκτες» στην αγορά ελαιολάδου, με μερίδιο αγοράς άνω του 20%, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της αγοράς στις μαργαρίνες και το βούτυρο με μερίδιο 20%-21%, αποτελεί τον τρίτο «παίκτη» στα τυποποιημένα τυροκομικά με μερίδιο 10%-12%, ενώ κυριαρχεί στο ξίδι με το brand ξίδι ΤΟΠ και μερίδιο άνω του 30%. Σε ότι αφορά το τελευταίο προϊόν, σημειώνεται ότι οι πωλήσεις του παρουσιάζουν ανάπτυξη της τάξης του 15%-20%.

Με τα παραπάνω προϊόντα στην «φαρέτρα» της η Μινέρβα παρουσιάζει διψήφια ανάπτυξη εξαγωγών (+12%), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Πάνο Κατσή, να εκτιμά ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα επιτευχθεί νωρίτερα ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 και οι εξαγωγές θα αντιπροσωπεύουν σύντομα το 20% του κύκλου εργασιών.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, με βάση τη νέα στρατηγική ανάπτυξης εξαγωγών, η εταιρεία εστιάζει σε λιγότερες αγορές, αλλά σε βάθος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι εστιάζει κυρίως στις 15 από τις 30 συνολικά χώρες που εξάγει τα προϊόντα της, δίνοντας έμφαση σε χώρες όπως η Δανία, η Τσεχία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Το νέο «στοίχημα» για την διοίκηση της εταιρείας αποτελεί η γερμανική αγορά, όπου μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να βρίσκονται ήδη προϊόντα της στα ράφια μερικών από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιολογική φέτα της Μινέρβα κατέχει μερίδιο 15% στην αγορά της Δανίας μέσω συνεργασίας με την μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας, ενώ στην Τσεχία, αποτελεί τον τρίτο «παίκτη» στην αγορά ελαιόλαδου.

Από το 2017, προγραμματίζεται επίσης η προώθηση του ξιδιού και στις υπόλοιπες αγορές, όπου η εταιρεία εξάγει ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο κ. Κατσής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενασχόλησης της Μινέρβα και με την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία επενδύει σταθερά το ποσό του 1-1,1 εκατ. ευρώ ετησίως, κυρίως σε εξοπλισμό, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε κάποια εξαγορά, δεδομένου ότι όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά.

Σε ότι αφορά την μητρική εταιρεία (PZ Cussons), αναφέρθηκε ότι παρακολουθεί θορυβημένη την απότομη συγκέντρωση στον τομέα του λιανεμπορίου, εκτιμώντας ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή είναι σωστή μακροπρόθεσμα, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί βραχυπρόθεσμα.

Περαιτέρω αναφέρθηκε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά το θέμα της εμπορικής συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, σε ό,τι αφορά τη φέτα, εκτιμώντας ότι αποτελεί μία δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο για άλλες μελλοντικές συμφωνίες.

 

Η Μινέρβα στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας

Σε ότι αφορά το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους αγρότες, όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει στην εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου πάνω στις ορθές γεωργικές πρακτικές μέσα από το πρόγραμμα “Ακαδημία Αγροτών” που εγκαινιάσθηκε στα Χανιά Κρήτης. Σκοπός του προγράμματος, που γίνεται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), είναι η βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσα από την εξοικονόμηση του νερού, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

 

Πρότυπο ελαιοκαλλιέργειας

Μέρος της στρατηγικής της Μινέρβα εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), η Μινέρβα δεσμεύεται, ενισχύει και ανταμείβει τις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές που αποσκοπούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη, με στόχο:

       Εξοικονόμηση νερού και άλλων φυσικών πόρων που χρειάζεται η ελαιοκαλλιέργεια.

       Μείωση κατανάλωσης ενέργειας και  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

       Διασφάλιση της ποικιλίας των ζώων και των φυτών του οικοσυστήματος.

       Μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς για να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στο ελληνικό χωριό (αναβάθμιση ποιότητας ζωής, στήριξη ενασχόλησης με την γη).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, από το 2011 δημιουργήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. και ανεξάρτητους ερευνητές το Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής.

Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με επιβλέποντες γεωπόνους και επιστήμονες της γης. Όλοι οι παραγωγοί πληρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και κριτήρια τόσο ως προς την ποιότητα του τελικού προϊόντος (οξύτητα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά), όσο και ως προς την πλήρη ιχνηλασιμότητα του είδους (από ποιον παραγωγό) και του δικτύου (διασφάλιση αποθήκευσης και μεταφοράς με ανοξείδωτες δεξαμενές), αλλά και των συνθηκών παραγωγής και διανομής (συνθήκες ελαιοποίησης, θερμοκρασίες μάλαξης καρπού και αποθήκευσης). Το Χωριό Αειφόρο έχει πιστοποιηθεί από το οίκο Lloyds ως ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας.

 

Ακαδημία Αγροτών

Από φέτος, και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης Ελαιοκαλλιέργειας, η Μινέρβα προχωρά ένα ακόμα βήμα και δημιουργεί το πρόγραμμα «Ακαδημία Αγροτών για την Αειφορία του Ελληνικού Χωριού», σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας από συνεργαζόμενες ομάδες ελαιοπαραγωγών ευαισθητοποιημένων στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και στη δημιουργία συνεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα έχουν ωφέλιμες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ειδικότερα, οι εκπαιδεύσεις της Ακαδημίας Αγροτών θα μεταφέρουν την αναγκαία τεχνογνωσία και θα αναπτύξουν “χειροπιαστές” δεξιότητες στους συμμετέχοντες πάνω στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και τις σχετιζόμενες ορθές γεωργικές πρακτικές. Μακροπρόθεσμα, η δημιουργία των ποιοτικών εκπαιδεύσεων στοχεύει στην:

–        εγκαθίδρυση ενός δικτύου διάχυσης της τεχνογνωσίας και πληροφοριών για την αειφόρο ελαιοπαραγωγή,

–        βελτίωση της παραγωγικότητας των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Αειφόρου και βιολογικού ελαιολάδου της Μινέρβα,

–        εν γένει βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας με δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στο πλαίσιο και της συμβολαιακής γεωργίας,

–        παραγωγή και εμπορία στην εξωτερική / εσωτερική αγορά επώνυμου, πιστοποιημένου, αειφόρου ελαιολάδου με υψηλή ποιότητα και προστιθέμενη αξία και με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Κυρέλα Πέτρου

kypetrou@foodbusiness.gr