Ειδήσεις
Home / Top Slider / Θετικό το ισοζύγιο για τα ελληνικά τρόφιμα στη Γαλλία

Θετικό το ισοζύγιο για τα ελληνικά τρόφιμα στη Γαλλία

Το 2014, για κάθε 1 ευρώ ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία, αντιστοιχούσαν 3,34 ευρώ γαλλικών εξαγωγών προς την Ελλάδα. Η σχέση αυτή, στη διάρκεια της πενταετίας, σημείωσε τη χειρότερή της επίδοση το 2010, με 5,33 ευρώ, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές έφθασε το 2014 το 29,9% που είναι και η καλύτερη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών”.

Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία και στην οποία συμπερασματικά αναφέρεται ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της γαλλικής αγοράς, ενώ τα παραδοσιακά εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα παρουσιάζουν μικρή διείσδυση στη γαλλική αγορά, με εξαίρεση τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών.

Αυτό οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αλλά και από εκείνα που εισάγονται στην αγορά της Γαλλίας από τρίτες χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει  συνάψει προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες.

Η Γαλλία, με μερίδιο 2,4% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ήταν το 2014 ο 5ος σημαντικότερος αποδέκτης ελληνικών προϊόντων από την Ευρωζώνη (7ος στο ΕΕ-29) και 12ος επί του συνόλου

Η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών αναφορικά με τα πρώτα πέντε προϊόντα παρέμεινε αναλλοίωτη τα τελευταία δύο έτη. Αντιθέτως, στην σύνθεση των γαλλικών εξαγωγών υπήρξαν μεταβολές, καθώς η κατηγορία αερόπλοια ή διαστημόπλοια αναρριχήθηκε από την 10η θέση στην 4η, αντικαθιστώντας τα αιθέρια έλαια-προϊόντα αρωματοποιίας που κατήλθαν στην 6η θέση. Επίσης έγινε αντιμετάθεση των φαρμακευτικών  προϊόντων με τα κρέατα στις πρώτες δύο θέσεις.

 

 

Ελληνικές Εξαγωγές

Από την εξέταση των είκοσι πρώτων κατηγοριών των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Γαλλία παρατηρούμε ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα κατέλαβαν την 1η θέση, αν και οι εξαγωγές τους υπέστησαν μείωση της τάξεως του 19,7%. Το ποσοστό τους επί των συνολικών εξαγωγών ήταν 11,3%. Στη 2η θέση ευρίσκονται το αλουμίνιο και προϊόντα αυτού με 72,4 εκατ. € ή ποσοστό 11,1%. Στην συνέχεια έρχονται οι πλαστικές ύλες με 8,4% και ακολουθούν στην 4η θέση τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 7,3% και στην 5η θέση  τα προϊόντα χαλκού με 6,2%.

 

Η αξία των αγροτικών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των ποτών) στις πρώτες 20 κατηγορίες για το 2014 έφθασε τα 117,7 εκατ. ευρώ ή το 18,1% και συνολικά τα 150,1 εκατ. ευρώ ή το 23%. Αντιστοίχως, το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στο σύνολο των γαλλικών εξαγωγών στην Ελλάδα έφθασε το  27%.

Οι σπουδαιότερες κατηγορίες ήταν τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 47,5 εκατ. ευρώ (7,3% στο γενικό σύνολο ή 31,6% στο σύνολο των αγροτοδιατροφικού τομέα), τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών με 40,2 εκατ. ευρώ (με 6,2% και 26,8% αντιστοίχως) και οι καρποί και φρούτα με 13,3 εκατ. ευρώ (με 2% και 8,9% αντιστοίχως).  Οι κατηγορίες αυτές του αγροδιατροφικού τομέα είναι οι μόνες όπου το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό για την Ελλάδα.

Οι γαλλικές εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα για το εξεταζόμενο έτος ήταν 586,7 εκατ. ευρώ. Το κυριότερο εξαγώγιμο γαλλικό προϊόν ήταν το βόειο κρέας και τα παρασκευάσματα που κατέλαβε το 44% των γαλλικών εξαγωγών του αγροδιατροφικού τομέα  με 258,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, για τις ελληνικές εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Στα ψάρια, τα οστρακοειδή και μαλακόστρακα, η  τσιπούρα (03028530) κατέχει μακράν την 1η θέση με 27,6 εκατ. € ή το 58% της εν λόγω κατηγορίας και  ακολουθεί το λαβράκι (03028410)  με 13,3  εκατ. €.

Στην κατηγορία παρασκευάσματα φρούτων & λαχανικών, οι εξαγωγές σημείωσαν μία μικρή υποχώρηση σε σχέση με το 2013. Το κυριότερο προϊόν είναι τα ροδάκινα παρασκευασμένα ή διατηρημένα (20087071 και 20087079) με 14,7 εκατ. €. ενώ ακολουθούν τα βερίκοκα παρασκευασμένα ή διατηρημένα (20085061 και 20085071) με 6,6 εκατ. €.  και οι επιτραπέζιες ελιές (20057000) με 4 εκατ. €.

Οι τελευταίες πραγματοποιούν σε σταθερή βάση εδώ και πολλές δεκαετίες μεγάλες εξαγωγές παγκοσμίως, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη ανοδική τάση τα τελευταία έτη. Το 2014 η αξία των συνολικών τους  εξαγωγών  έφθασε τα 302,7 εκατ. €, εκ των οποίων τα 155,3 εκατ. € στις αγορές των τρίτων χωρών και τα υπόλοιπα, ήτοι 147,4 εκατ. € στον κοινοτικό οικονομικό χώρο. Η επιτυχής διείσδυση σε τρίτες αγορές, όπου η νομοθεσία δεν παρέχει  προστασία όπως στον κοινοτικό οικονομικό χώρο (δασμολόγιο, προστατευμένες γεωγραφικές ενδείξεις) αποδεικνύει την ισχυρή ανταγωνιστικότητα των επιτραπέζιων ελιών. Όμως, η πλέον δυναμική κατηγορία ελληνικού αγροτικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές, δεν έχει την ανάλογη παρουσία στην αγορά της Γαλλίας. Οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται στην Γαλλία ευρίσκονται στην 10η θέση μεταξύ των κοινοτικών χωρών και στην 17η παγκοσμίως.

 

Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η φέτα με 9,7 εκατ. € και συνεχή άνοδο τα έτη ανευρίσκεται, σε επίπεδο 8ψήφιας ανάλυσης της συνδυασμένης ονοματολογίας (Σ.Ο), στη 2η θέση μετά την τσιπούρα κατέχοντας το 58% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Γαλλία. Το υπόλοιπο κομμάτι της κατηγορίας καταλαμβάνουν κυρίως το στραγγιστό γιαούρτι (2,4 εκατ. € και η κρέμα γάλακτος (1,1 εκατ. €).

Η εξαγωγική επίδοση των σαλιγκαριών για το εξεταζόμενο έτος σημείωσε πτώση έναντι του 2013. Συγκεκριμένα ενώ το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές έφθασαν τα 6,8  εκατ. €, το 2014 δεν ξεπέρασαν τα 4,3 εκατ. €.

Από την κατηγορία των καρπών και φρούτων οι σπουδαιότερες εξαγωγικές επιδόσεις σημειώθηκαν από τα ακτινίδια με 3,1 εκατ. €  και τα καρύδια με 3,4  εκατ. €. Αν και τα ελληνικά φρούτα είναι πολύ ανταγωνιστικά από κάθε άποψη, η είσοδος τους στη γαλλική αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι εμπορικές διασυνδέσεις των Γάλλων εισαγωγέων και διανομέων με την Ισπανία  αλλά και τις χώρες της Βορείου Αφρικής είναι παραδοσιακά ισχυρές. Επιπλέον οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται από την Ισπανία στη Γαλλία έχουν το πλεονέκτημα της γεωγραφικής γειτνίασης που όπως είναι λογικό μειώνει το μεταφορικό κόστος αλλά και το χρόνο εισόδου στα σημεία λιανικών πωλήσεων της Γαλλίας.

Στην κατηγορία των ποτών οι ποικιλίες κρασί Σάμου και μοσχάτο  Λήμνου με 4,7 εκατ. € κατέχουν το 65% των εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν το 2014. Η παρουσία των άλλων ποικιλιών οίνου είναι στατιστικά ασήμαντη.

Εκ των υπολοίπων προϊόντων των αγροτοδιατροφικού τομέα το ελαιόλαδο και τα παρασκευάσματα διατροφής (21069092)  πραγματοποίησαν ισοϋψείς εξαγωγές ύψους 2,6 εκατ. €.

ΑΠΕ-ΜΠΕ