Η διεθνής αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα τιμών, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Rabobank, αν και ο ρυθμός μείωσης των τιμών έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014. Σταθερότητα παρουσιάζουν οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες.
H αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις βασικές χώρες εξαγωγής κατά τους τελευταίους εννέα μήνες έχει προκαλέσει σχεδόν υπερπροσφορά στη διεθνή αγορά, προκαλώντας ισχυρή πίεση στις τιμές. Αν και η Rabobank εκτιμά ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών, ωστόσο η… αναρρίχηση αναφέρεται ότι μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.
“Οι χαμηλές τιμές ήταν απαραίτητες για να «καθαρίσει» η αγορά, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά ισχυρή αύξηση της προσφοράς, την αύξηση του δολαρίου ΗΠΑ, ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον και τις μειωμένες αγορές από την Κίνα και τη Ρωσία”, αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, κ. Tim Hunt.
Η Κίνα συνέχισε να αγοράζει πολύ λιγότερο από τη διεθνή αγορά από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή – με τις εισαγωγές να διαμορφώνονται σχεδόν 50% χαμηλότερα κατά το δωδεκάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό εμπάργκο σηματοδότησε μείωση τιμών κατά 30-50% από το υψηλότερο επίπεδό τους, ενισχύοντας τις αγορές από δεύτερης και τρίτης βαθμίδας εισαγωγείς, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.
Στην ΕΕ, οι χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με τις συνθήκες πληρωμών, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τους παραγωγούς σε πολλές χώρες εξαγωγής, να «πατήσουν φρένο» κατά το 1ο εξάμηνο του 2015. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, και σε μικρότερο βαθμό στην ΕΕ, θα μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες στη διεθνή αγορά το 1ο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αποδειχθεί αρκετό για να δημιουργήσει κάποια σημαντική ανάκαμψη των τιμών, καθώς η ζήτηση φαίνεται ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των πρακτικών που ακολουθούν Κίνα και Ρωσία.
Ελλάδα
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, σταθερές παρέμειναν οι τιμές παραγωγού και οι ποσότητες αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σταθερές πάνω τα 42 λεπτά του ευρώ το κιλό, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014, σημειώνοντας πτώση ωστόσο κατά 3 λεπτά σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013.
Αντίστοιχα και οι ποσότητες αγελαδινού γάλακτος που παραδόθηκαν κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014 ανέρχονται σε 45 χιλιάδες τόνους, μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013, που ήταν 47.800 και 49.100 τόνοι αντίστοιχα.