Ειδήσεις
Home / Opinions / Κορκίδης: Προτεραιότητα το 2015 η σταθεροποίηση της αγοράς

Κορκίδης: Προτεραιότητα το 2015 η σταθεροποίηση της αγοράς

Την ανάγκη να επικρατήσει νηφαλιότητα και λογική, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί μετά τις εθνικές εκλογές σε καταστάσεις που θα κλονίσουν εκ νέου την ευάλωτη οικονομία μας στο ξεκίνημα του 2015, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Την ευχή το 2015 να είναι η χρονιά που η χώρα μας θα πάψει να ταλαιπωρείται από τις πολιτικές διευθετήσεις και θα ξαναβρεί τον προσανατολισμό της προς την κοινωνική και οικονομική ευημερία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο των δηλώσεών του για τη νέα χρονιά.

Όπως σημείωσε όμως ο κ. Κορκίδης, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανάκαμψης που επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά, είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αστάθεια, ταλαιπωρεί την οικονομία και μουδιάζει όλη την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, οι αποφάσεις, που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα έχουν άμεση σχέση με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση. «Μια έξοδο που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά για να τη θυσιάσει στο βωμό των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αφού οι πολιτικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, που οι πολίτες δεν ήθελαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του κ. Κορκίδη:

«…Το 2015 ξεκινά μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας στην αγορά, κυρίως λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Δυόμιση χρόνια μετά τις διπλές εκλογές του 2012, που δαπάνησαν και τότε πολύτιμο χρόνο για τη χώρα, η Εθνική μας Οικονομία είναι αντιμέτωπη με το ίδιο “έργο”: Μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, που προκύπτει από τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, από την επακόλουθη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, από την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, από την προσφυγή, ενδεχομένως, σε επαναληπτικές εκλογές και -εάν η Βουλή, που θα προκύψει, καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση- από την δύσκολη, για οιονδήποτε Πρωθυπουργό, διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε πολύ περιορισμένο χρόνο.

Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς με το γεγονός πως αρκετά ξένα ΜΜΕ, αρχίζουν να επαναφέρουν τον όρο “Grexit”, ο οποίος, ως γνωστόν, μέχρι και πριν από δυο χρόνια είχε προκαλέσει τεράστια εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Βασική προϋπόθεση, επομένως, για τη διατήρηση και την ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης που επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά, είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών. Το 2014, που για την Ελλάδα ήταν το έκτο έτος της ύφεσης και το τέταρτο της δημοσιονομικής επιτήρησης, η σταθεροποίηση του κλίματος συνδέθηκε με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης και τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας σε διάφορους δείκτες και ιδιαίτερα στη 81η θέση μεταξύ 144 χωρών στον Δείκτη της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, που αντανακλούν την τιτάνια προσπάθεια της χώρας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναντίρρητα, πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές υψηλό ποσοστό της ανεργίας και το διαρκώς μειούμενο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα.

Η απασχόληση μπορεί να διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 1983, αλλά παρουσιάστηκε μικρή υποχώρηση της ανεργίας από το 27,3% το 2013 στο 25,7% το 2014. Η συνεχόμενη όμως συρρίκνωση του εισοδήματος και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, θα συνεχίσουν να δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και κατά τη διάρκεια του 2015, όχι μόνο με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, αλλά κυρίως από τη αδυναμία πραγμάτωσης των βασικών καθημερινών αναγκών του.

Η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλληλεπιδρώντας με τη φοροεπιδρομή στο οικογενειακό εισόδημα, είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση και βεβαίως στη ρευστότητα και sτον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, το 2014, κυριάρχησε η εικόνα των «αντίρροπων τάσεων» μεταξύ των ΜμΕ της αγοράς. Ενώ, δηλαδή, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.) είχαν καλύτερη επίδοση, οι μικρότερες (Ο.Ε.-Ε.Ε. και Α.τ.Ε.) ήρθαν αντιμέτωπες με αρκετές δυσκολίες.

Τα δειλά σημάδια ανάπτυξης, που εμφανίστηκαν εντός του 2014, παρουσιάζονται στο λυκαυγές του νέου έτους, πολύ αδύναμα, ώστε να μας επιτρέψουν να κάνουμε μια αισιόδοξη εκτίμηση, αφού τα πάντα εξαρτώνται από μια σωρεία, τόσο εσωτερικών, όσο και εξωτερικών παραγόντων.

Κρίσιμο για το 2015, είναι αμέσως μετά τις εκλογές, να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα οι παράγοντες -τροχοπέδη – στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών, όπως είναι η δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, το περίπλοκο και ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών, η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων για τις ΜμΕ, που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου προς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η εφαρμογή ενός νέου απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, η έμφαση στην ποιότητα και ποσότητα τοπικών προμηθευτών, στη δημιουργία clusters, στο βαθμό επέκτασης συνεργιών, στο μέγεθος της παραγωγής και στον έλεγχο διεθνών διανομών, συνιστούν πολιτικές, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στους στόχους της όποιας κυβέρνησης θα αναλάβει προσεχώς τα ηνία της χώρας.

Οι προβλέψεις για το νέο έτος μοιάζουν με μια μεγάλη “ετήσια νάρκη”, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μάθει η αγορά, εάν είναι απενεργοποιημένη ή όχι. Οι αποφάσεις, που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα έχουν άμεση σχέση με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση. Μια έξοδο που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά για να τη θυσιάσει στο βωμό των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αφού οι πολιτικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, που οι πολίτες δεν ήθελαν.

Για το γενικό συμφέρον και το καλό του τόπου, πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και λογική, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί μετά τις εθνικές εκλογές, σε καταστάσεις, που θα διχάσουν την κοινωνία και θα κλονίσουν εκ νέου την ευάλωτη οικονομία μας στο ξεκίνημα του 2015. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πολιτική αστάθεια, ταλαιπωρεί την οικονομία, στραγγαλίζει την αγορά, βυθίζει τη κατανάλωση, γονατίζει τη παραγωγή, στεγνώνει τη ρευστότητα και μουδιάζει όλη την επιχειρηματικότητα.

Προβληματισμένοι λοιπόν οι ΜμΕ, με πολύ υπομονή, παρακολουθούμε την αγορά να βρίσκεται στη δίνη του πολιτικού κλίματος, επισημαίνοντας όμως με επιμονή ότι η δημοκρατία μπορεί να μην έχει αδιέξοδα, αλλά η οικονομία έχει και μάλιστα με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Τέλος, εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου, Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επιστροφή στις επαγγελματικές επιτυχίες. Μακάρι το 2015 να είναι η χρονιά, που η χώρα μας θα πάψει να ταλαιπωρείται από τις πολιτικές διευθετήσεις και θα ξαναβρεί τον προσανατολισμό της προς την κοινωνική και οικονομική ευημερία…».