Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης παρουσία εκπροσώπου της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.
Συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννης Σάββας, ανώτατα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Δέλτα και Αλεξάνδρειας, εκπρόσωποι των Δήμων Θερμαϊκού και Πύδνας – Κολινδρού, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης Δημήτριος Χριστοδούλου, και ανώτατα στελέχη των Τμημάτων Αλιείας των ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας. Παρόντες ήταν, επίσης, η Διευθύντρια του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοτοξινών Άννα Κάλφα και ο Πρόεδρος και η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων μυδοκαλλιεργητών και οστρακαλιέων Ημαθίας, Κυμίνων, Μαλγάρων, Χαλάστρας και Μακρυγιάλου.
Υπήρξε πλήρης ενημέρωση προς τον αν. υπουργό σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματα στην αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των μυδοκαλλιεργειών του Θερμαϊκού κόλπου, στην πιστοποίηση του τελικού προϊόντος και τις καθυστερήσεις στην έκδοση ΠΔ των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).
Αφού παρουσιάστηκαν οι θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων συμφωνήθηκε ομόφωνα η ανάγκη για συνεργασία και κοινή δράση ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα έξι βήματα:
1. Άμεση προώθηση από το ΥΠΕΝ του Σχεδίου Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας στο ΣτΕ και έκδοση ΠΔ.
2. Δέσμευση των ενδιαφερομένων ΟΤΑ για την άμεση συγκρότηση του φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου και ακόλουθη υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της Π.Ο.Α.Υ. Θερμαϊκού Κόλπου στο ΥΠΕΝ έως την 15η Οκτωβρίου.
3. Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου με τη θέσπιση κριτηρίων μοριοδότησης της μίσθωσης νέων μονάδων μυδοκαλλιέργειας, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια από το ΥΠΑΑτ.
4. Υλοποίηση της εθελοντικής διαδικασίας μετεγκατάστασης των νομίμων υφιστάμενων μονάδων στις προβλεπόμενες θέσεις των Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας και Θερμαϊκού Κόλπου, έως τη θεσμοθέτηση τους, με ταυτόχρονη αποξήλωση των παλιών μονάδων σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις .
5. Επέκταση της διαπίστευσης του εργαστηρίου παθολογίας υδρόβιων οργανισμών/ έλεγχος θαλασσίων βιοτοξινών, τοξινών και λοιπών υδάτων του ΥΠΑΑτ- έως το τέλος 2017.
6. Εξασφάλιση της βιωσιμότητας των φορέων διαχείρισης των ΠΟΑΥ και τη συμμετοχή σε αυτούς και των παραγωγών-μυδοκαλλιεργητών.