Ειδήσεις
Home / Major Slider / Βιομηχανία Τροφίμων: Προγράμματα κατάρτισης για νέους μέσω Ε.Ε.

Βιομηχανία Τροφίμων: Προγράμματα κατάρτισης για νέους μέσω Ε.Ε.

Τα προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης ίσως είναι η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένων εργαζομένων στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Αυτή είναι τουλάχιστον η πρόταση που προωθούν η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FoodDrinkEurope) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τροφίμων, Γεωργίας και Συνδικάτων Τουρισμού (EFFAT).
Ήδη οι δύο εταίροι παρουσίασαν σχετική πρόταση σε ομάδα ευρωβουλευτών. Βάσει αυτής, οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών καλούνται:
Να προσφέρουν θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης υψηλής ποιότητας.
-Να καλλιεργήσουν ενδιαφέρον για τα προγράμματα εργασίας, σε στενή συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανώσεις νεολαίας.
-Να προχωρήσουν σε ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με φορείς παροχής εκπαίδευσης, αρχές, συνδικάτα, οργανισμούς (με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και συλλόγους νέων.
Μη δημοφιλής ο κλάδος
Tαυτόχρονα, μέσω των προγραμμάτων αυτών, προσδοκάται ότι η ενασχόληση στον κλάδο θα γίνει περισσότερο δημοφιλής σε σχέση με σήμερα, καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι νέοι δεν επιδιώκουν να βρουν εργασία στον συγκεκριμένο χώρο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του MyKindaCrowd (που προωθεί την συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας με την βιομηχανία), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία, το 71% των νέων ανθρώπων, δεν γνωρίζουν τις ευκαιρίες καριέρας που υπάρχουν στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε νέους 12-25 ετών διαπίστωσε επίσης ότι το 75% των νέων συνδέουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με το γρήγορο φαγητό (fast food) και σχεδόν το ήμισυ (43%) με χαμηλές αμοιβές. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 67% δεν θα εξετάσει καν το ενδεχόμενο σταδιοδρομίας στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Μια ξεχωριστή έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των καθηγητών, διαπίστωσε ωστόσο ότι 98% θα καλωσορίσει την ενεργή συμμετοχή από την πλευρά των επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθήσει στην οικοδόμηση πρακτικών δεξιοτήτων και γνώσεων για τους φοιτητές τους, ενώ το 96% των καθηγητών δήλωσε ότι θα προωθούσε στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών τους φοιτητές του.