Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Δολάριο: Ανοδο προβλέπουν οι αναλυτές

Δολάριο: Ανοδο προβλέπουν οι αναλυτές

Το δολάριο κερδίζει συνεχώς πόντους στις αγορές. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταποίησης στη Κίνα και στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για επέκταση του QE.

Το Bloomberg φιλοξενεί απόψεις  αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες η δυναμική του δολαρίου θα εξακολουθήσει λόγω των διαφορετικών προοπτικών για την εξέλιξη των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ευρωζώνη.

Οι αναλυτές θεωρούν πως η εξασθένηση των οικονομικών δεδομένων στην ΕΕ θα πιέσει την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα στο σκέλος της νομισματικής χαλάρωσης, ακολουθώντας την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων «βλέπουν» ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα επίπεδα του 1,24-1,25 έως τα τέλη του χρόνου.

Ήδη το αμερικανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά 8%-9% περίπου έναντι του ευρώ από την αρχή του 2014 και κινείται στα επίπεδα των 1,25-1,26 δολ. ανά ευρώ . Πιο μεσοπρόθεσμα, η Nomura προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,20 δολ. μέχρι τα μέσα του 2015, ενώ η Deutsche Bank περιμένει 1,25 στα τέλη του 2014, όπως και η Bank of America – Merrill Lynch. Πιο μακροπρόθεσμα, οι προβλέψεις μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

Το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει προς το 1,20 σε ορίζοντα 9-12 μηνών, σύμφωνα με την Goldman Sachs, που βλέπει πτώση του έως και το 1 προς 1 το 2017. Στην Barclays αναμένουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,22 φέτος, στο 1,17 το επόμενο εξάμηνο και στο 1,10 το επόμενο 12μηνο.

Η Citigroup, επικαλούμενη τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα, εκτίμησε πρόσφατα πως το ευρώ θα υποχωρήσει προς την απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) με το δολάριο έως τον Μάιο του 2016.

Η Morgan Stanley συστήνει πλέον στους πελάτες της short θέσεις όχι μόνο στο ευρώ, αλλά και στη σουηδική κορώνα, στη νορβηγική κορώνα και στο ελβετικό φράγκο, έναντι του αμερικανικού νομίσματος.