Ειδήσεις
Home / Top Slider / Zagorin: Θα παράγει χυμό μήλου, τσιπς αφυδατωμένου μήλου και πετιμέζι

Zagorin: Θα παράγει χυμό μήλου, τσιπς αφυδατωμένου μήλου και πετιμέζι

Xυμός μήλου, τσιπς αφυδατωμένου μήλου και πετιμέζι, είναι μερικά από τα νέα προϊόντα που προϊόντα που θα ξεκινήσει να παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Το ιστορικό του συνεταιρισμού αλλά και τα επόμενα βήματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του συνεταιρισμού, κ. Διονύσης Βαλασσάς, δημιουργούνται νέα προϊόντα όπως ο χυμός μήλου, τα τσιπς αφυδατωμένου μήλου από την ποικιλία ρενέτες (που είναι κατάλληλα για διαβητικούς) και πετιμέζι που θα έχει σαν πρώτη ύλη το μήλο ποικιλίας φιρίκι (ΠΟΠ). Επίσης ο συνεταιρισμός έχει προγραμματίσει να προχωρήσει και στην παραγωγή ελαιολάδου. Σημειώνεται ότι η μέση παραγωγή μήλων του συνεταιρισμού κυμαίνεται στους 13.000 τόνους. Ο ετήσιος τζίρος του είναι στα 15 εκατ. ευρώ και είναι κερδοφόρος. Διαθέτει 700 μέλη κυρίως μικροκαλλιεργητές.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της. Η καλλιέργεια της ποικιλίας Starking Delicious ξεκίνησε την δεκαετία του 1960, καθώς κρίθηκε ιδανική για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ζαγοράς, ώστε να αποδίδει προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης.

Καθοριστική κίνηση για την εξέλιξη του συνεταιρισμού αποτέλεσε η επικόλληση της ετικέτας στο κάθε φρούτο (το 1996) που έδωσε ταυτότητα στο προϊόν. Την ίδια χρονιά το μήλο Ζαγορίν χαρακτηρίστηκε προϊόν ΠΟΠ.

«Θέλουμε να παραμείνουμε leader στην εγχώρια αγορά μήλων», τόνισε ο κ. Διονύσης Βαλασσάς προσθέτοντας: «Έχουμε καταφέρει να είμαστε 10 μήνες το έτος στην αγορά. Δίνουμε έμφαση στις εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή. Εξάγουμε το 10%-30% της παραγωγής μας (κυρίως προς Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο και χώρες των Βαλκανίων). Όπως ο ίδιος επεσήμανε, το ρωσικό εμπάργκο προκάλεσε μεγάλη “πίεση” στις τιμές αλλά έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση».

Η αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, κυρία Δέσποινα Βαρούτα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο πετιμέζι που θα παράγει ο συνεταιρισμός (μέλι του Κενταύρου όπως το χαρακτήρισε) που είναι ένα φυσικό γλυκαντικό. Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και στο σημείο αυτό ζητήθηκε η αρωγή της πολιτείας.