Ειδήσεις
Home / Top Slider / Υποκατάστατα, το 30% των προϊόντων βακαλάου στην Ελλάδα

Υποκατάστατα, το 30% των προϊόντων βακαλάου στην Ελλάδα

Στα επεξεργασμένα προϊόντα ψαριού, η αναγραφή συστατικών και είδους δεν είναι επιβεβλημένη, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα απάτης στην Ευρώπη να είναι συχνά. 

Στην Ελλάδα και την Ισπανία, έως και 30% των προϊόντων βακαλάου είναι στην πραγματικότητα φθηνότερα υποκατάστατα από την Αφρική, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο. Την ίδια ώρα, η ιρλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων διαπίστωσε πως σχεδόν το 20% των ψαριών που πωλούνται στην χώρα φέρουν λανθασμένη σήμανση.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου κλόνισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και πυροδότησε την απαίτηση του κόσμου για αυστηρότερη νομοθεσία στη σήμανση τροφίμων. Ο τομέας των θαλασσινών, όμως, δεν έχει τραβήξει εξίσου την προσοχή των μέσων ενημέρωσης ή των καταναλωτών.

Παρόλο που ένα μπιφτέκι που περιέχει κιμά από μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο θα πρέπει να διαθέτει λεπτομερή σήμανση των συστατικών του, δεν ισχύει το ίδιο για τα προϊόντα επεξεργασμένου ψαριού.

Ενώσεις καταναλωτών, όμως, όπως η BEUC, υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών θέλουν να ξέρουν από πού προήλθε το ψάρι που αγοράζουν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της BEUC, είναι παράλογο το γεγονός πως η αναγραφή της προέλευσης είναι υποχρεωτική σε ένα φρέσκο φιλέτο βακαλάου, αλλά όχι σε μια κονσέρβα τόνου. Υποστήριξε μάλιστα ότι η αιτία είναι οι πιέσεις από τα λόμπι της βιομηχανίας. Συχνά, το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι η αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή.

Γιατί όμως η εξαπάτηση του καταναλωτή ψαριού δεν έχει λάβει διαστάσεις αντίστοιχες με τα σκάνδαλα που αφορούν κρέας; Μήπως η αιτία είναι πως η ιδέα της κατανάλωσης ενός διαφορετικού είδους ψαριού δεν είναι τόσο απεχθής, όσο το να φάει κανείς κρέας αλόγου που στην ετικέτα γράφει κρέας μοσχαριού;

Πρόσφατη έρευνα της Leatherhead Food Research έδειξε πως οι περισσότεροι πολίτες, συχνά ανίκανοι να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο σκουμπρί, τη γλώσσα και τον βακαλάο, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ιχθυοπώλες.

Ή, πολύ απλά, σε αρκετές χώρες η ιδέα της κατανάλωσης κρέατος αλόγου είναι απεχθής. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τα διαφορετικά είδη ψαριών που, έτσι κι αλλιώς, όλα θεωρούνται βρώσιμα. 

 

Περισσότερα: http://www.foodnavigator.com/Trends/Natural-and-clean-label/Why-are-EU-labelling-laws-failing-to-protect-consumers-from-fish-fraud