Ειδήσεις
Home / Top Slider / Χαμηλότερες οι εξαγωγές σταφυλιών σε σχέση με πέρυσι
Οπωροκηπευτικά 1

Χαμηλότερες οι εξαγωγές σταφυλιών σε σχέση με πέρυσι

Με καλούς ρυθμούς συνεχίστηκαν την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές καρπουζιών, ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ η ζήτηση στα καρπούζια παρουσιάζεται φθίνουσα και οι εξαγωγές τους βαίνουν στο τέλος τους.

Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη σε σχέση με την υπερπροσφορά στα ροδάκινα και νεκταρίνια με τις τιμές πάρα πολύ χαμηλές, εντούτοις έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ρεκόρ δεκαετίας στα ροδάκινα ως προς τις ποσότητες, με την αξία τους ανά μονάδα μειωμένη κατά 13,9% έναντι πέρυσι, πενταετίας στα βερίκοκα και με ρυθμούς +12,3% κινούνται και τα νεκταρίνια εκτιμώντας την επίτευξη ρεκόρ ποσοτήτων και σε αυτά.

Η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζεται με φυσιολογικούς για την εποχή ρυθμούς, με καλής ποιότητας και επαρκείς ποσότητες πρώτης ύλης. Οι τιμές είναι χαμηλότερες των περσυνών και η όποια βελτίωση ζήτησης και τιμών αναμένεται μετά από 15 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Διεθνή Έκθεση Asia Fruitlogistica στο Χογκ Κογκ 6-8 Σεπτεμβρίου, με αυξημένη ζήτηση ελληνικών οπωροκηπευτικών.

Οι εξαγωγείς επισημαίνουν ότι χρειάζεται επίσπευση υπογραφής των αναγκαίων διμερών φυτοϋγειονομικών συμφωνιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση παραγγελιών από χώρες της Ν.Α. Ασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 08/09/2017 είχαν εξαχθεί 290.863 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 417.181 τόνους πέρυσι, 4.354 τόνοι λεμονιών από 20.632 τόνους πέρυσι, 116.366 τόνοι ροδάκινων από 98.996 τόνους πέρυσι, 165.597 τόνοι καρπουζιών από 169.717 τόνους πέρυσι, 19.342 τόνοι κερασιών από 17.462 τόνους πέρυσι, 53.575 τόνοι νεκταρινιών από 47.723 τόνους πέρυσι, 20.572 τόνοι βερίκοκων από 12.993 τόνους και 37.315 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών, από 37.125 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μοιραστείτε τοEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+