Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Νηρέας – Σελόντα: Προς παράταση για τις μη δεσμευτικές προσφορές

Νηρέας – Σελόντα: Προς παράταση για τις μη δεσμευτικές προσφορές

Κατά μια εβδομάδα έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών για τα ποσοστά που διατηρούν οι τράπεζες στις Νηρέα και Σελόντα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι Lazard Frères SAS, PwC και Alvarez & Marsal (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι) και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος).

Έπειτα από αίτημα συμμετεχόντων στη διαδικασία, η αρχική προθεσμία της 14ης Σεπτεμβρίου οδεύει προς μετάθεση, για τις 21 Σεπτεμβρίου. Η μικρή μετάθεση της προθεσμίας ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου ο φάκελος ορισμένων εκ των ενδιαφερόμενων να πληρεί τις απαιτήσεις και όρους του διαγωνισμού σε αυτή τη φάση.

Η εξέλιξη αυτή δεν δημιουργεί ανησυχία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του πρώτου κρίσιμου βήματος της διαδικασίας. Τα σχήματα που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και εξ των leaders στην μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια,  τελούν εδώ και αρκετό διάστημα σε ετοιμότητα για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Σε αυτή τη φάση, άλλωστε, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά με τους βασικούς διεκδικητές. Αυτό θα συμβεί στην επόμενη φάση, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται, εάν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, προς το τέλος του 2017.

Το αρχικό ενδιαφέρον, όπως εδώ και εβδομάδες έχει γράψειτο Capital.gr, είναι σημαντικό αριθμητικά, καθώς πάνω από 35 ενδιαφερόμενοι υπέγραψαν τη σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας. Μεταξύ αυτών, funds του μεγέθους της KKR (Pillarstone), της Oaktree, της Invesco WL Ross & Co, της Lone Star (Hudson Advisors), της Apollo, της Harvard Investment Group (HIG), της Rhone Capital, της αμερικανικής Amerra Capital Management (έχει εξαγοράσει την “Ανδρομέδα”), της Bain Capital, η BC Partners κ.α.

Ακόμη υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων, μεταξύ των οποίων η Diorasis International, καθώς επίσης και αραβικών αλλα και γερμανικών συμφερόντων εταιρείες. Περιλαμβάνεται, επίσης, διεθνής όμιλος του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας από τη Β. Αμερική και μια μεσαίου μεγέθους τουρκική εταιρεία. Τέλος, υπάρχει σημαντικός αριθμός εταιρειών, διαφόρων νομικών μορφών, πίσω από τις οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν οχήματα κυρίως εγχώριων επιχειρηματιών του κλάδου και επενδυτών.

Στο στάδιο της κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών θα υπάρξει ένα πρώτο δείγμα της ποιότητας των επενδυτών που θα διεκδικήσουν τις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Θα ακολουθήσει η κατάρτιση της short list και το due diligence. Θεωρείται, επίσης, βέβαιο ότι στο τελικό στάδιο θα υπάρξουν συμμαχίες και συμπράξεις σχημάτων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι προσφορές δύναται να αφορούν είτε κάθε εταιρεία ξεχωριστά, είτε και τις δύο εταιρείες μαζί. Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική ελέγχουν το 74,98% του Νηρέα και το 79,61% της Σελόντα και ευελπιστούν πως ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο προκειμένου να απελευθερωθούν από δάνεια που έχουν χορηγήσει στις δύο εταιρείες στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους αναδιάρθρωσης  και, εφόσον καταστεί δυνατόν, να διατηρήσουν equity στο νέο σχήμα και άρα “μερίδιο” σε μελλοντική τους πώληση.

Πηγή: capital.gr

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter