Ανθεκτικά στην κρίση αποδεικνύονται τα αρτοζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι κάτοικοι της πόλης δύσκολα φαίνεται να αποχωρίζονται ψωμί, σνακ και γλυκά.
Το ψωμί, αποτελεί έναν κλάδο που παραδοσιακά αντέχει σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, αφού θεωρείται βασικό προϊόν κατανάλωσης. Το ίδιο και τα σνακ (σάντουιτς, τυρόπιτες) τα οποία αντικαθιστούν όλο και περισσότερο το μεσημεριανό για τους εργαζόμενους που πλέον βρίσκονται ολόκληρη την ημέρα εκτός σπιτιού.
Στην προσπάθεια της προσέλκυσης περισσότερης πελατείας δεν είναι λίγα τα αρτοποιία που έχουν προσθέσει στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και καφέ. Την ίδια ώρα επιδίδονται σε ‘μάχη’ τιμών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αγώνα της επιβίωσης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από το 2010 μέχρι και το 2013 για κάθε ένα αρτοζαχαροπλαστείο που κατέβαζε ρολά, ένα νέο έκανε την εμφάνιση του. Διαφορετική είναι η εικόνα για την τρέχουσα χρονιά καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2014 18 αρτοζαχαροπλαστεία έκαναν έναρξη με τις επιχειρήσεις του χώρου που κατέβασαν ρολά να είναι σχεδόν τριπλάσιες αγγίζοντας τις 47.
Κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία πενταετία (2010-2014) συνολικά ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 204 αρτοζαχαροπλαστεία, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 245 επιχειρήσεις του χώρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των διαγραφεισών επιχειρήσεων είναι και επιχειρήσεις με μακρά πορεία στον κλάδο, καθώς κάποιες εξ αυτών είχαν κάνει έναρξη στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχώρησαν σε λουκέτο χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ούτε ένα χρόνο ζωής. Πάντως παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βάζουν… μαχαίρι στις ποσότητες που προμηθεύονται από τα αρτοζαχαροπλαστεία εντούτοις όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΒΕΘ, ο εν λόγω κλάδος είναι ένας από τους λίγους που καταγράφει ισορροπία σχετικά με το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών.
Θετική χρονιά το 2013
Το 2013 αποτελεί την πιο θετική χρονιά, της τελευταίας πενταετίας για τον κλάδο αναφορικά με τις εγγραφές- διαγραφές. Συγκεκριμένα πενήντα τέσσερις νέες επιχειρήσεις του κλάδου προστέθηκαν το 2013 στο δυναμικό του ΒΕΘ, έναντι 53 που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση. Τη συγκεκριμένη χρονιά σε παύση λειτουργίας προχώρησαν αρκετές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους τη δεκαετία του 1990, ενώ υπήρξε και περίπτωση πρατήριου άρτου που έκλεισε πριν ολοκληρώσει τρεις μήνες δραστηριότητας καθώς και εργαστήρια παραγωγής άρτου που κατέβασαν ρολά έχοντας μόλις ένα χρόνο ενεργού δράσης.
Ανατρέχοντας στο 2010 48 επιχειρήσεις του κλάδου εντάχθηκαν στην ενεργό δράση, ενώ 47 προχώρησαν σε αναστολή της δραστηριότητας τους, το 2011 40 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, 49 βρέθηκαν εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας, το 2012 44 ξεκίνησαν λειτουργία και 49 έκλεισαν.
Ιδιαίτερα αρνητική είναι η τρέχουσα χρονιά καθώς μόλις 18 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στο κλάδο της αρτοποιίας, ενώ 47 βγήκαν εκτός επαγγελματικού στίβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω χρονιά, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή είχαν ξεκινήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα τη δεκαετία του 2000.
«Τα στοιχεία της τρέχουσας χρονιάς ενδεχομένως να καταδεικνύουν και τον κορεσμό που αρχίζει να καταγράφεται στο συγκεκριμένο κλάδο. Δεν είναι λίγες οι περιοχές που τα αρτοποιία και δη τα πρατήρια άρτου ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις που ξεκινούν δραστηριότητα να έχουν συνέχεια και να μην αποτελούν λύση ανάγκης» σχολιάζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι στη γενική του εικόνα ο συγκεκριμένος χώρος, παρά τα προβλήματα και τις μειώσεις τζίρων, ως συνεπακόλουθο των περιορισμένων πωλήσεων, εξακολουθεί και αντιστέκεται.