Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Γιατί ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Γιατί ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στο 8,401% το πρωί της Τετάρτης, για να υποχωρήσει αργότερα στο 8,225%. Την Τρίτη η απόδοση είχε και πάλι καταγράψει σημαντική άνοδο, έναντι του 8,042% που ήταν στην αρχή της εβδομάδας.

Οι αποδόσεις αυτήν την εβδομάδα δεν άγγιξαν το 9% που είχε σημειωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όταν το αρνητικό κλίμα αναφορικά με την Ελλάδα επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές, γράφει το CNBC. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τονίζει πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει, εν όψει και του κρίσιμου deadline της 8ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015 και εξακολουθεί να είναι ‘στον αέρα’ το πώς θα καλυφθούν, κάτι που πιθανότατα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές», δήλωσε στο CNBC η Sarah Pemberton, οικονομολόγους της Capital Economics.

«Υπάρχει πολύς θόρυβος και οι αγορές έχουν δίκιο να ανησυχούν», λέει ο broker της Mint Partners, Bill Blain. «Φαίνονται πιθανές οι νέες εκλογές του χρόνου». Για τους επενδυτές, η βασική ανησυχία είναι πως τα κυβερνητικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις θα απορριφθούν από την τρόικα, σχολιάζει ο Blain.

«Είδαμε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων τον Οκτώβριο ότι το κλίμα της αγοράς σε ότι αφορά την Ελλάδα παραμένει εύθραυστο και νομίζω πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες», σημείωσε από την πλευρά της η Pemberton.