Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Το «όπλο» αγοράς κρατικών ομολόγων ετοιμάζει ο Μ. Ντράγκι

Το «όπλο» αγοράς κρατικών ομολόγων ετοιμάζει ο Μ. Ντράγκι

Κάθε μέρα η ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται και ένα βήμα πιο κοντά στα μέτρα χαλάρωσης. Με  αγορές κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, έμμεσα, θα τυπώσει χρήμα, βλέποντας ότι ο αποπληθωρισμός καραδοκεί. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν πολύ μικρό μέρος του χρέους, περίπου 3 δισεκατομμύρια καθώς και 9,5 δισεκ. έντοκα γραμμάτια. Κατέχουν όμως ομόλογα του EFSF οι αποδόσεις των οποίων θα υποχωρήσουν λόγω ισχυρής ανόδου στις τιμές.

Το ελληνικό 10ετές εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 6,8% δηλαδή 1% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε πριν δύο εβδομάδες στο 9,25% για να υποχωρήσει σταδιακά στο 7,9%. Το χαμηλό των ετών του μνημονίου, είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και στα τέλη Αυγούστου 2014.

Χθες, ο Weidmann πήγε για μια ακόμα φορά κόντρα στο ρεύμα καθώς δήλωσε ότι ένα QE βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλά νομικά προβλήματα. Σήμερα, δηλώσεις του Coeure αποκάλυψαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ των μελών της ΕΚΤ, σχετικά με το QE.

Η Credit Suisse πιθανολογεί ότι πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να προαναγγελθεί κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και η Goldman Sachs δίνει τώρα πιθανότητες άνω του 50% (από 30% προηγουμένως) να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο έως τον Ιούνιο του 2015, ο Γερμανός κεντρικός  τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν,  επιχείρησε να αμβλύνει τις μεγάλες προσδοκίες των αγορών.

Ο  Βάιντμαν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «νομικά όρια» στο τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ. Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Αυστριακός ομόλογός του Εβαλντ Νοβότνι. Η ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία τον Νοέμβριο (για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες), που θα μπορούσε να προοιωνίζεται επιτάχυνση της «ατμομηχανής» της Ευρωζώνης, ενισχύει την πτέρυγα του Βάιντμαν, ενώ και τυχόν αύξηση του πληθωρισμού θα μείωνε την πίεση προς τον Ντράγκι για άμεση δράση.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι θέλει να γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στις 4 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας όμως ότι η τράπεζα δεν θα βιαστεί να λάβει αποφάσεις.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+