Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Στις 14 και 15 Μαϊου τα βραβεία τροφίμων και ποτών OLYMP Awards 2016

Στις 14 και 15 Μαϊου τα βραβεία τροφίμων και ποτών OLYMP Awards 2016

Στην Αθήνα διοργανώνεται για πρώτη φορά ο διαγωνισμός Taste & Design Olymp Awards. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται για πρώτη φορά συνάντηση των καλύτερων παραγωγών τροφίμων και ποτών σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από μια μοναδική διοργάνωση με θέμα την γευσιγνωσία μοναδικών προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα στείλουν τα αντιπροσωπευτικά δείγματα τους για να συμμετάσχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας και Συσκευασίας Τροφίμων και Ποτών Taste & Design OLYMP Awards 2016, οι οποίοι θα διεξαχθούν 14 και 15 Μαϊου στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός www.olympawards.GR θα απονείμει δυο διαφορετικά είδη βραβείων OLYMP Awards 2016 για τις κατηγορίες:

  • TASTE Olymp Awards 2016, διαγωνισμός ποιότητας τροφίμων και ποτών
  • DESIGN Olymp Awards 2016, διαγωνισμός συσκευασίας τροφίμων και ποτών

Δικαίωμα συμμετοχής στο βραβείο ανώτερης γεύσης (Taste Olymp Award) αλλά και στο βραβείο καλύτερης συσκευασίας (Design Olymp Award) έχουν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα προϊόντα προς αξιολόγηση θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση και ότι τα διακριτικά στοιχεία αναγράφονται σωστά και με σαφήνεια στην ετικέτα, προϊόντα δηλαδή έτοιμα για διάθεση προς το καταναλωτικό κοινό. Μπορούν να συμμετάσχουν γαλακτοκομικά, μέλι, ζυμαρικά, παξιμάδια, ελαιόλαδο, ελιές, τσάι, κρασί, τσίπουρο, οινοπνευματώδη, βιολογικά, προϊόντα κρέατος, ψαρικά, μπαχαρικά …..όλα τα τρόφιμα και τα ποτά.

 

Αξιολόγηση

Τα προϊόντα δοκιμάζονται κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδίδεται ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους. Η αξιολόγηση των δειγμάτων γίνεται από την Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος ( Executive Chefs Club of Greece ) και την Ευρωπαϊκή Λέσχη Αρχιμαγείρων ( Euro-Toques Hellas ). Κάθε κριτής πραγματοποιεί μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκιμάζει, και καταγράφει μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βαρύνει περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα. Τα προϊόντα αξιολογούνται με κριτήριο τις ξεχωριστές τους ιδιότητες και δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους. Για τον διαγωνισμό συσκευασίας την ομάδα κριτών έχει αναλάβει η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας. Τα προϊόντα δοκιμάζονται από πολυάριθμο πάνελ 10 κριτών.

 

Βραβεία τροφίμων και ποτών

ΧΡΥΣΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Gold Olymp Award), τα προϊόντα με 89% και παραπάνω συνολικών βαθμών

ΑΡΓΥΡΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Silver Olymp Award), τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 77% και 88%

ΧΑΛΚΙΝΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Bronze Olymp Award), τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 65% και 76%.