Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Σελόντα: Βραβείο Ανώτερης Γεύσης από το International Taste & Quality Institute

Σελόντα: Βραβείο Ανώτερης Γεύσης από το International Taste & Quality Institute

Σε «τυφλή» γευσιγνωσία που διενεργήθηκε στο International Taste & Quality Institute (iTQi) από επιτροπή απαρτιζόμενη από 135 σεφ και γευσιγνώστες, η φρέσκια ελληνική τσιπούρα Selonda έλαβε Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 2017 με 3 χρυσά αστέρια, που αντιστοιχεί στην υψηλότερη βαθμολόγηση. Η φρέσκια τσιπούρα Selonda είναι η μοναδική που αξιολογήθηκε με 3 αστέρια το 2017 και η πρώτη ελληνική τσιπούρα που βραβεύεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης της υψηλότερης βαθμολογίας, η οποία αντιστοιχεί σε εξαιρετική γεύση.

Το φρέσκο ελληνικό λαβράκι Selonda επίσης διακρίθηκε με Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, 2 χρυσών αστεριών, που αντιστοιχεί σε αξιοσημείωτη γεύση.

Το «iTQi Βραβείο Ανώτερης Γεύσης» είναι η μόνη σφραγίδα ποιότητας στην γεύση η οποία δίνεται από διαμορφωτές γνώμης, που είναι βραβευμένοι με αστέρια Michelin, σεφ και γευσιγνώστες.

Οι κριτές της επιτροπής του iTQi, προερχόμενοι από 17 διαφορετικές χώρες, είναι μεγάλου κύρους μέλη οργανισμών εστίασης στην Ευρώπη, όπως των Maîtres Cuisiniers of France, της Académie Culinaire de France, της Hellenic Chef’s Association, η Academy of Culinary Arts, των Euro-Toques, της Federazione Italiana Cuochi, και των Nordic Chefs Association, Associaciones des Cocineros de España, World Master Chefs Society, Verband der Köche Deutschlands, Association de la Sommellerie Internationale (ASI) για τα ποτά.

Όπως και με τον οδηγό Michelin της γαστρονομίας, το iTQi δεν διοργανώνει ένα διαγωνισμό αλλά επιβραβεύει προϊόντα με βάση τα δικά τους χαρακτηριστικά. Μόνο στα προϊόντα που λαμβάνουν ποσοστό βαθμολογίας πάνω από 70% απονέμεται το “Βραβείο Ανώτερης Γεύσης” ενός, δύο ή τριών αστεριών.

  • 1 χρυσό αστέρι: γενική βαθμολογία από 70% έως 80%: πολύ καλή γεύση
  • 2 χρυσά αστέρια: γενική βαθμολογία από 80% έως 90%: αξιοσημείωτη γεύση
  • 3 χρυσά αστέρια: γενική βαθμολογία πάνω από 90%: εξαιρετική γεύση

Κατά την διάρκεια των δοκιμών, κάθε προϊόν υπόκειται σε μια γευσιγνωσία στα «τυφλά» σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες οργανοληπτικής ανάλυσης.

Από τους δοκιμαστές ζητείται να αξιολογήσουν τα προϊόντα σαν τα είχαν οι ίδιοι στο δικό τους σπίτι και όχι σύμφωνα με τα στάνταρ των εστιατορίων τους.

Κάθε αξιολογούμενο προϊόν ελέγχεται από κάθε μέλος της επιτροπής ως προς διάφορα επιμέρους κριτήρια όπως οσμή, όψη, γεύση, επίγευση, υφή κλπ. Οι κριτές επίσης καταγράφουν τα σχόλιά τους και -αν χρειαστεί-  κάνουν προτάσεις για βελτιώσεις. Μετά το τέλος των συνεδριών γευσιγνωσίας, το iTQi προετοιμάζει ένα αναλυτικό γράφημα των διαφόρων επιμέρους βαθμολογιών, συνοψίζει τα σχόλια και τις προτάσεις των κριτών και τα κάνει διαθέσιμα στις συμμετέχουσες εταιρίες.

Αυτά τα υψηλά στάνταρντς της όλης δοκιμασίας, αποδεικνύουν πόσο ποιοτικά είναι τα προϊόντα της Σελόντα, τα οποία κατάφεραν να διακριθούν σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.