Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Σε σερβική βιομηχανία η συνταγή για το “δια ελιάς και αέρος”

Σε σερβική βιομηχανία η συνταγή για το “δια ελιάς και αέρος”

Συμφωνία για την παραχώρηση της συνταγής για το σαλάμι αέρος με την επωνυμία «δια ελιάς και αέρος», σύναψαν με μεγάλη βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών της Σερβίας οι επιστήμονες του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που το παρήγαγαν για πρώτη φορά μετά από πολυετή έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Meat Place.
Σημειώνεται ότι το προϊόν είχε αναδειχθεί και βραβευθεί στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2013.
Η διεθνής πρωτοτυπία του προϊόντος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα αλλαντικό χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο (χωρίς «Ε», δηλαδή χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, ρυθμιστές οξύτητας, συνθετικά αντιοξειδωτικά), σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές των καταναλωτών που επιθυμούν κατά το δυνατόν φυσικά προϊόντα, και κυρίως χωρίς νιτρώδη άλατα, κάτι το οποίο αποτελεί διεθνώς ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ και χρόνια, καθώς είναι γνωστό ότι μετατρέπονται στο ανθρώπινο σώμα σε νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες.
Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, καθηγητής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας ανέφερε στο Meat Place ότι το σαλάμι «δια ελιάς και αέρος» έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών της ελιάς, οι οποίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορα είδη καρκίνου, μειώνουν την χοληστερίνη και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, με αυτή την καινοτομία παράχθηκε ένα υγιεινό σαλάμι, που σκοπεύει να ανατρέψει την εντύπωση αρκετών καταναλωτών ότι τα αλλαντικά συνολικά δεν ωφελούν την υγεία.
Η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε το σαλάμι αέρος «δια ελιάς και αέρος», απαρτίζεται από τους: Δρ. Κωνσταντίνος Πετρωτός Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων) και εκπρόσωπος της εταιρείας Polyhealth Α.Ε., Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων), και οι φοιτητές Σέργιος Τουχικιάν, Ευθύμιος Τσιμτσιράκης και Μάριος Κανδυλάκης.