Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Προειδοποιεί με υποβάθμιση την Ελλάδα η Standard and Poor’s

Προειδοποιεί με υποβάθμιση την Ελλάδα η Standard and Poor’s

Με υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προειδοποίησε ο οίκος Standard and Poor’s, ο οποίος επιφυλάχθηκε ότι εάν η νέα κυβέρνηση συγκρουστεί με τους πιστωτές της ή δεν ακολουθήσει την αναγκαία πολιτική που απαιτεί η διατήρηση της ανάκαμψης, τότε θα προβεί σε αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης. 

«Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή μας για το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας θα γίνει την 13η Μαρτίου. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή μπορεί να μην τηρηθεί, εάν συμβεί κάτι εξαιρετικό, το οποίο θα προκαλε΄σει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», πρόσθεσε ο Φρανκ Γκιλ, επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Ο Γκιλ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επικαλείται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση χρέους προτίθενται να αποδεχθούν οι επίσημοι πστωτές, ανέφερε ο Γκιλ.

Παράλληλα, καυτηρίασε ενδεχόμενη αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, η οποίας, όπως ανέφερε, ενδέχεται να ακυρώσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώνεται.

Αλλαγή της πολιτικής μπορεί να επηρεάσει τόσο την πορεία της ΑΕΠ, όσο και την εγχώρια ζήτηση. Επίσης, μπορεί να τεθεί θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπενθυμίζοντας ότι παρατηρήθηκαν εκροές αποταμιεύσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας να παρεμβαίνει και να χορηγεί έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, ανέφερε ο Γκιλ.

Καθώς η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού κόστους του δανεισμού της και της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, καταλήγει ο Γκιλ.