Ειδήσεις
Home / Top Slider / Κινδυνεύει το brand name στο γιαούρτι – Σε ασφυξία η αγελαδοτροφία

Κινδυνεύει το brand name στο γιαούρτι – Σε ασφυξία η αγελαδοτροφία

Σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο κλάδος της ελληνικής αγελαδοτροφίας λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, ενώ χαριστική βολή για τον κλάδο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η αλλαγή του άρθρου 82, του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που θα επιτρέπει την παραγωγή γιαουρτιού και από μη εγχωρίως παραγόμενο γάλα.

Με οικονομική ασφυξία απειλείται ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας αλλά οι παραγωγοί επιμένουν πως θα υπάρξει τρόπος να φτάσει ελληνικό φρέσκο γάλα στην αγορά.

Ζητούν να έρθει το ελληνικό σήμα για το γάλα, που έχει εξαιρετική ποιότητα και να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, σε ό,τι αφορά στο θέμα του γιαουρτιού.

Εν προκειμένω, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη 5 Απριλίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, περιέγραψαν με μελανά χρώματα το τοπίο, που επικρατεί στην ελληνική αγελαδοτροφία.

Ειδικότερα, τόνισαν πως δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αγελαδινού γάλακτος  με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα. Μέσα στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει: Οικονομική ασφυξία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, λουκέτο στην ΑΓΝΟ, κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Έβρο, με πενιχρές  αποζημιώσεις,

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην ΕΕ, που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις στον τομέα του γάλακτος. Όπως αναφέρθηκε, ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής  για το 30% της παραγωγής γάλακτος που παραδίδουν οι παραγωγοί, με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση. Επίσης, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεδομένου ότι οι χρόνοι πληρωμής των σούπερ μάρκετ προς τις γαλακτοβιομηχανίες, έχουν αυξηθεί δραματικά, φθάνοντας έως και τους 8 μήνες, όπως αναφέρθηκε. Δυσμενής εξέλιξη είναι και το γεγονός πως η ΦΑΓΕ  απομακρύνεται από τη χώρα μας μετά τη λήξη των συμβολαίων με Έλληνες αγελαδοτρόφους δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο.

Ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο όμως αναμένεται να προκαλέσει πλέον και το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (παλαιό άρθρο 82). Αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Κι αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μ. Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη. Μάλιστα η αξία εξαγωγών το 2015 απ΄ το γιαούρτι ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Έλληνες κτηνοτρόφοι είχαν μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό,  Μάρκο Μπόλαρη, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση. Αντιπροσωπεία του κλάδου ενημέρωσε αρμοδίως χθες και σήμερα βουλευτές και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για το θέμα της ελληνικής αγελαδοτροφίας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα παράγει περίπου 550.000 με 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος, ενώ η αγελαδοπαραγωγός αγελαδοτροφία απασχολεί περίου 100.000 άτομα στο κύκλωμα της παραγωγής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι καταγγελίες του Προέδρου του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών, κ. Γιώργου Κεφαλά σε ό,τι αφορά τις επιλογές της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ σε σχέση με τα ζητήματα που απασχολούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τους αγελαδοτρόφους. Όπως ανέφερε, «στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι Γάλλοι με άλλες χώρες της ΕΕ, ζήτησαν να καταβληθούν στους αγελαδοτρόφους ενισχύσεις de minimis, διπλάσιες από αυτές που δίνονται αυτή την στιγμή στην ΕΕ (30.000 αντί 15.000). Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες άσκησε βέτο. Επίσης πάλι οι Γάλλοι ζήτησαν να υπάρχει υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά. Πάλι η Ελλάδα άσκησε βέτο. Ο κ. Κεφαλάς συνέχισε λέγοντας ότι όταν το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι παραμείνει ως έχει (να παράγεται από νωπό γάλα δηλαδή) θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για ΠΟΠ. Αντί γι’ αυτό εμείς πάνε να χάσουμε ένα μεγάλο brand name που διαθέτουμε στην διεθνή αγορά. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός ελληνικού προϊόντος με ισχυρό brand name και εξαγωγική αξία που ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της», συμπλήρωσε.

 

Απόσπασμα από την συνέντευξη Τύπου, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NblaOB4d-NQ

 

Η θέση – απάντηση του ΥπΑΑΤ για το γιαούρτι

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥπΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:

Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.

Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.

Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.

Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.

Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.

Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρα μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.