Ο εγχώριος κλάδος των προϊόντων φυτοπροστασίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, από το 2014 και μετά η ζήτηση για αγροχημικά είναι ικανοποιητική, καθώς το γεωργικό εισόδημα βελτιώθηκε μετά από μια δεκαετία συνεχούς μείωσης, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ από το 2015. Παράλληλα, οι υψηλότερες τιμές παραγωγού σε ορισμένα βασικά προϊόντα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ποσότητες των χρησιμοποιούμενων εισροών. Ακόμα, καταγράφεται μικρή μείωση στο κόστος παραγωγής, μετά από σημαντική άνοδο τα πρώτα 4 χρόνια της ύφεσης.
Οι συνθήκες αυτές αποτυπώθηκαν στην άνοδο της δαπάνης για αγροχημικά τα τελευταία χρόνια, μέγεθος το οποίο –σύμφωνα με τη Eurostat- το 2016 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,7% στα €232,3 εκ.
Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές μη πιστοποιημένων αγροχημικών, κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία, πρακτική η οποία τον τελευταίο χρόνο εντάθηκε λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της αύξησης της φορολόγησης. Το παραεμπόριο διευκολύνεται από τους ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη μέχρι πρότινος έλλειψη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αγροχημικών και τις μικρές ποινές που επιβάλλονται. Το κίνητρο για τη διακίνηση και χρήση τους αποτελεί η αρκετά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα νόμιμα προϊόντα, ενώ δεν είναι επιβαρυμένα με ΦΠΑ. Επομένως, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις εταιρείες του κλάδου και τα καταστήματα αγροεφοδίων.
Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη των οφειλών από τα συνεργαζόμενα καταστήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τους 6 μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί η ενίσχυση των αγροτών, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητά τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Επίσης, η αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών απαιτεί εντατικοποπίηση των ελέγχων από πλευράς των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και γενικότερα την εφαρμογή ενός συντονισμένου προγράμματος καταπολέμησης του φαινομένου».
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 24 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:
- Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 5,9% στα €473,41 εκ.
- Εξαιρουμένης της επίδρασης μεγάλης εταιρείας του κλάδου, τα ΚΠΤΦΑ εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα, ενώ τα ΚΠΦ αυξημένα κατά 7%.
- Το περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 5,6% και 2,5% αντίστοιχα.
- Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 2 προς 1.
- Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε 5 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο 4 μηνών.