Ειδήσεις
Home / Top Slider / Mediterra: Νέες επενδύσεις σε R&D με στόχο την αγορά φαρμάκου

Mediterra: Νέες επενδύσεις σε R&D με στόχο την αγορά φαρμάκου

Νέες επενδύσεις, με βασικό στόχο την διεύρυνση της χρήσης της Μαστίχας Χίου σε παρα-φαρμακευτικά και φαρμακευτικά προϊόντα, ανακοίνωσε χθες σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, η διοίκηση της Mediterra.

Κλείνοντας 15 χρόνια λειτουργίας η  Mediterra ΑΕ, με αφετηρία και έδρα το γενέθλιο τόπο της μαστίχας, τη Χίο, παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, υλοποιεί επενδύσεις με κύριο άξονα την έρευνα και την καινοτομία και τοποθετείται σε νέες αγορές, συστήνοντας παγκοσμίως την Μαστίχα Χίου.

Η εταιρεία,  θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και διαχειρίστρια των καταστημάτων mastihashop, γιορτάζει τα γενέθλια της με την ανακοίνωση σημαντικών νέων που αφορούν στην αξιοποίηση και προώθηση της  μαστίχας  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, o κ. Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανακοίνωσε:

▪ Την υλοποίηση τριετούς επενδυτικού σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000€ που αφορά στη συμμετοχή της στην ίδρυση Κέντρου Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, στην επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Χίο (εργοστάσιο Καλλιμασιάς) και στη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα. Το σύνολο των επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μαστίχας.

Στο Κέντρο Έρευνας συμμετέχουν με ποσοστό 36% η Mediterra, με 36% η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται οι φαρμακοβιομηχανίες Iasis, Farma Q και Farma Gnosi (εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών). Αυτή η πεντάδα μετόχων θα ασχοληθεί με τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ σε έρευνα και καινοτομία ώστε να γίνει η μαστίχα υδατοδιαλυτή, προκειμένου να χρησιμοποιείται ευκολότερα σε συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά προϊόντα.

Συνολικά για την επόμενη τριετία η Mediterra έχει προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

▪ Την υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία υπογράφηκε την 28/11/17 στην Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών JAM JOOM, παρουσία στελεχών των εταιρειών και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που είναι και ο βασικός μέτοχος της. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται εντός του 2018 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο, ενώ σχετικές συμφωνίες είναι στη φάση της οριστικοποίησης για άλλες δύο χώρες στη περιοχή, όπως και μία χώρα της Δ. Ευρώπης.

▪ Την έναρξη λειτουργίας καταστήματος mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το 6ο στην περιοχή, μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι).

Συνολικά η εταιρεία διαθέτει σήμερα 14 καταστήματα, τα 7 από τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές μαστίχας χύμα, ενώ σταδιακά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό μαστίχας δεσμεύεται για φαρμακευτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρθηκε, οι εξαγωγες μαστίχας στις ΗΠΑ αφορούσαν από την αρχή φαρμακευτικές εταιρείες, για την παραγωγή χειρουργικών νημάτων ποτισμένων με μαστίχα, επιθεμάτων για εγκαύματα και παρα-φαρμακευτικών προϊόντων.

Σήμερα η ετήσια παραγωγή διαμορφώνεται σε 160 τόνους και πλέον η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Από την συγκεκριμένη παραγωγή, οι 100 από τους 160 τόνους κατευθύνονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μανδάλας, η εταιρεία είναι ανοικτή σε συνεργασίες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις από την άρση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ από το 2018 και στα προβλήματα που προφανώς δημιουργεί στο νησί της Χίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς του ποσοστού που κατέχει σε αυτή, το fund της Attica Ventures. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ΕΜΧ στην Mediterra διαμορφώνεται σήμερα στο 53%, με πρόθεση περαιτέρω αύξησής του.

Κυρέλα Πέτρου

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+