Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Π. Μοσκοβισί: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές στο γάλα

Π. Μοσκοβισί: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές στο γάλα

Οι τιμές στο γάλα δεν θα πέσουν γιατί δεν εφαρμόσατε πλήρως τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, απαντά ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «Με…στατιστικά παιχνίδια προσπαθεί η Κομισιόν να αποκρύψει τις ολιγοπωλιακές δομές στην ελληνική αγορά και να πείσει ότι οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ» που έχει επιβάλει το Μνημόνιο, κινούνται προς όφελος των καταναλωτών. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, έθετε το θέμα των υψηλών τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά παρά τον αποπληθωρισμό που πλήττει την Ελλάδα και σημείωνε ότι δημιουργούνται «ερωτηματικά, τόσο για τις ολιγοπωλιακές δομές ορισμένων αγορών και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και για την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση των λεγόμενων ‘μεταρρυθμίσεων’ που προωθούνται μέσω της Τρόικα, όπως π.χ η αλλαγή της χρονικής διάρκειας του γάλακτος».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Κομισιόν να εξηγήσει τις αυξητικές τάσεις των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών αγαθών και να αξιολογήσει τα «τα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όσον αφορά τις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών, τη δομή των αντίστοιχων αγορών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», και συγκεκριμένα το μέτρο για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τονίζει ότι «η Επιτροπή δεν διαπιστώνει διαρκή αύξηση στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών πέρα και πάνω από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα», συγκρίνοντας τους ρυθμούς αύξησης των τιμών γαλακτομικών προϊόντων με το γενικό δείκτη από το 2007 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εάν συγκρίνουμε τα ίδια στοιχεία από το 2011, χρονιά που παρουσιάζονται οι πρώτες αποπληθωριστικές τάσεις, μέχρι το 2014, θα διαπιστώσουμε ότι, ενώ ο γενικός δείκτης πληθωρισμού βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα, δηλαδή οι τιμές μειώθηκαν, οι αντίστοιχες τιμές στο γάλα, στα τυριά και στα αυγά αυξήθηκαν κατά 3.3%, ενώ για το παστεριωμένο 2.2%.

Στη συνέχεια της απάντησής του ο ευρωπαίος Επίτροπος, αφού επαναλαμβάνει τη θέση της Κομισιόν αναφορικά με τις «μεταρρυθμίσεις» του Μνημονίου, τονίζει για το θέμα της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, ότι οι αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος «δεν είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των τιμών», γιατί «ενώ ο ΟΟΣΑ έχει συστήσει την ολοσχερή κατάργηση της περιορισμένης διάρκειας ζωής των 5 ημερών, οι περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια ζωής αυξήθηκαν από 5 σε 7 ημέρες».