Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Μελισσοκομία: Aναγκαία η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Μελισσοκομία: Aναγκαία η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Στους 15.000 τόνους κατά μέσο όρο ανέρχεται η ετήσια παραγωγή μελιού στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη, Γεωπόνος στο Κέντρο Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, στα πλαίσια διοργάνωσης του 6ου Συνεδρίου Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.
Mε βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 21.000 μελισσοκόμοι, με το 39,5% από αυτούς να είναι επαγγελματίες, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. Οι κυψέλες που διαθέτουν φθάνουν το 1.500.000. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της ΕΕ (πίσω από Ισπανία, Ρουμανία και Ιταλία). «Η ελληνική μελισσοκομία έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην ελληνική αγροτική οικονομία και προσελκύει σήμερα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα. Ωστόσο, το μοντέλο ανάπτυξης με το οποίο φτάσαμε ως εδώ φαίνεται να χρειάζεται επιπλέον δυναμική», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Γκουλιαδίτη στην εισήγησή της, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου οράματος, όπως και την ανάγκη βελτίωσης της τυποποίησης και της συσκευασίας. Για τον σκοπό αυτό ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να γίνουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
Εκτός αυτού, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, τα οποία, όπως είπε είναι τα εξής:
-Ελλείψεις υποδομών και marketing
-Ανεπαρκής προώθηση του μελιού στη διεθνή αγορά
-Η μελισσοκομία ασκείται κυρίως για την παραγωγή μελιού
-Υψηλό κόστος παραγωγής
-Χαμηλός βαθμός συνεργασιών και συλλογικών δράσεων.