Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% αναμένεται να παρουσιάσει η παγκόσμια αγορά ψαριών και θαλασσινών μέχρι το 2020. Η παγκόσμια αγορά έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ετήσιο ποσοστό αύξησης (CAGR) 3,8% μεταξύ 2011 και 2015, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της εταιρείας MarketLine.
Η τελευταία έκθεση της MarketLine δείχνει ότι οι τιμές αγοράς έχουν αυξηθεί σε όλες τις περιοχές. Η παγκόσμια ανάπτυξη όμως, οδηγείται κυρίως από τις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και τη Νότια Αμερική, καθώς η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, οδηγεί τον μέσο καταναλωτή στην αγορά πιο ακριβών προϊόντων, μέσω της οργανωμένης λιανικής.
Παρά το γεγονός αυτό, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν την μεγαλύτερη ενιαία αγορά και είναι σημαντικό για την παγκόσμια αγορά, ότι οι πωλήσεις στη χώρα αυτή συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ο αναλυτής της MarketLine, Nicholas Wyatt, εξηγεί: «Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά σε αξία για τα ψάρια και τα θαλασσινά, αντιπροσωπεύοντας το 13,9% των παγκόσμιων εσόδων. Η αύξηση των τιμών, αν και διαμορφώνονται χαμηλότερα από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, οφείλεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας, καθώς οι φορείς της δημόσιας υγείας συνιστούν την κατανάλωση δύο μερίδων ψαρικών την εβδομάδα. Η ευαισθητοποίηση αυτή δεν απαντάται μόνο στις ΗΠΑ και συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς μακροπρόθεσμα».
Η παγκόσμια αγορά προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% μεταξύ 2015 και 2020, αφενός λόγω της ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας και αφετέρου λόγω της αυξανόμενης επιθυμίας των νέων και εύπορων καταναλωτών για ποιοτικά θαλασσινά.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι όγκοι κατανάλωσης αναπτύσσονται με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι τιμές, καταδεικνύοντας την επίδραση των αυξημένων τιμών στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στην πραγματικότητα, η διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του όγκου και της αξίας είναι μεγαλύτερη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, απ’ ό,τι είναι σε παγκόσμια κλίμακα, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις ότι τα υψηλής ποιότητας προϊόντα είναι αυτά που κινούν την αγορά στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κ. Wyatt προσθέτει: “Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για την αγορά ψαριών και θαλασσινών, αλλά οι παραγωγοί θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας. Η υπεύθυνη αλιεία είναι το κλειδί για τη μελλοντική υγεία της αγοράς. Η υπεραλίευση ή η ασθένεια που διαδίδεται από την τοποθέτηση υπεράριθμων ψαριών στους κλωβούς -όπως έχει γίνει στο παρελθόν στη Χιλή-, μπορούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών“.