Σε ενημέρωση για τον καθορισμό ποσοστών πρώτων υλών για την παραγωγή νέων τύπων μπίρας προχωρησε το υπουργείο Οικονομικών προς την Ένωση Ζυθοποιών Ελλάδος και το Σύνδεσμο Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιείων Ελλάδος (Σ.Μ.Α.Ζ.Ε.).
Η απόφαση της διεύθυνσης εσόδων αναφέρει τα εξης:
Α. Σας γνωρίζουμε, για ενημέρωσή σας και εφαρμογή, ότι στα υπ’ αριθ. 3684/τ.Β/31-12-2014 και 106/τ.Β/21-01-2015 Φύλλα της Εφημερίδος της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν οι υπ’ αριθ. 30/003/000/528/24-12-2014 και 30/003/000/83/09-01-2015, ως και 30/003/000/84/09-01-2015 Αποφάσεις του κ. Υφυπουργού Οικονομικών, αντιστοίχως.
Συγκεκριμένα:
1.α. Με την υπ’ αριθ. 30/003/000/528/24-12-2014 Απόφαση του κ. Υφυπουργού
Οικονομικών «καθορισμός ποσοστών πρώτων υλών για παραγωγή τύπου ζύθου με χρήση βύνης κριθαριού σε συνδυασμό με κριθάρι, υδατικό εκχύλισμα σταφίδας και μέλι» (ΑΔΑ: Β5ΚΞΗ-ΨΛΛ) εγκρίθηκε ο καθορισμός των ποσοστών των πρώτων υλών, υπολογιζόμενων στο εκχύλισμα που περιέχεται στο ζυθογλεύκος, για την παραγωγή τύπου ζύθου ως εξής: βύνη κριθαριού σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, κριθάρι σε ποσοστό έως 10%, υδατικό εκχύλισμα σταφίδας (σταφιδοσάκχαρο ή σταφιδίνη, κατά την έννοια του άρθρου 66 του Κ.Τ.Π.) σε ποσοστό έως 4%, καθώς και μέλι σε ποσοστό έως 1%.
β. Με την υπ’ αριθ. 30/003/000/83/09-01-2015 Απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών «καθορισμός ποσοστών πρώτων υλών για παραγωγή τύπου ζύθου με χρήση βύνης κριθαριού σε συνδυασμό με άλλες βύνες δημητριακών ή/και δημητριακά και σιρόπι μαλτόζης» (ΑΔΑ: Ω1ΙΦΗ-ΔΦ0) εγκρίθηκε ο καθορισμός των ποσοστών των πρώτων υλών για την παραγωγή τύπου ζύθου ως εξής: βύνη κριθαριού σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, άλλες βύνες δημητριακών, δημητριακά, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 100 του Κ.Τ.Π., μεμονωμένα ή σε μίγματα, σε ποσοστό έως 25%, καθώς και σιρόπι μαλτόζης, κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Τ.Π., σε ποσοστό έως 25%.
Με την υπ’ αριθ. 30/003/000/84/09-01-2015 Απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών «καθορισμός ποσοστών πρώτων υλών για την παραγωγή τύπων ζύθου με χρήση βύνης κριθαριού σε συνδυασμό με άλλες βύνες δημητριακών, δημητριακά ή/και εκχυλίσματα αυτών, μέλι ή/και ζάχαρη» (ΑΔΑ: 7782Η–7Η0) εγκρίθηκε ο καθορισμός των ποσοστών των πρώτων υλών για την παραγωγή τύπων ζύθου ως εξής: βύνη κριθαριού σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, άλλες βύνες, δημητριακά, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 100 του Κ.Τ.Π., ή/και εκχυλίσματα αυτών, μεμονωμένα ή σε μίγματα, σε ποσοστό έως 45%, καθώς και ζάχαρη, κατά την έννοια του άρθρου 64 του Κ.Τ.Π., ή/και μέλι, κατά την έννοια του άρθρου 67 του Κ.Τ.Π., σε ποσοστό έως 5%.
2. Προκειμένου για την παραγωγή των εν λόγω τύπων μπίρας, όσον αφορά τις τηρητέες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας των ζυθοποιείων, στα οποία θα γίνεται η παραγωγή αυτών, εφαρμόζονται για μεν την περίπτωση που αναφέρεται στο σημείο 1.β. οι σχετικές διατάξεις της Α.Υ.Ο. 598/2004 «όροι παραγωγής ζύθου καθώς και τηρητέες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας των ζυθοποιείων στα οποία γίνεται χρήση και άλλων, εκτός της βύνης κριθής, πρώτων υλών και συγκεκριμένα σακχάρων» (ΦΕΚ 251/Β/1995), για δε τις περιπτώσεις που αναφέρονται στα σημεία 1.α και 1.γ η Α.Υ.Ο. 30/077/827/2011 «αναγκαίοι όροι παραγωγής και τηρητέες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας ζυθοποιείων στα οποία γίνεται χρήση βύνης κριθής σε συνδυασμό με μέλι» (ΦΕΚ 735/Β/2011).
Β. Παρακαλούνται οι Χημικές Υπηρεσίες να ενημερώσουν σχετικώς τους ζυθοποιούς τους οποίους εποπτεύουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας.
Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΜΙΟΣ