Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Incofruit: Κίνδυνος για τις εξαγωγές ακτινιδίων από ανεύθυνους “εμπόρους”

Incofruit: Κίνδυνος για τις εξαγωγές ακτινιδίων από ανεύθυνους “εμπόρους”

Ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν ακτινίδια που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.  Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα  τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται“, καταγγέλει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas.

Ο ίδιος, επισημαίνει: “Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας,(δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Ήδη σχετικό φαινόμενο μη επανάληψης παραγγελίας αναφέρθηκε από έμπορο που εξήγαγε πρώιμες ποικιλίες.

Αρκετά  φορτία ανώριμων ακτινιδίων έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές που δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες (κλούβες) , bins επαναχρησιμοποιούμενα, περιέχοντα και ακτινίδια ποικ. Hayward και κάποια συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό.

Ήδη από την ημερομηνία έναρξης των ελέγχων βάσει της απόφασης του Υπουργού Α.Α.Τ η διακίνηση ακτινιδίων έχει περιορισθεί κατά 26% ένεκα του «φόβου των ελέγχων»  Σημειώνεται ότι ακτινίδια που ανταποκρίνονται στα σάκχαρα των 6,2ο Brix έχουν και την μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15% ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει.

Σκοπός μας πρέπει να είναι ότι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των εξαγομένων προϊόντα μας χρειάζεται να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα στάνταρτ ποιότητος του προϊόντος και η εκμετάλλευση της ευκαιρίας για απόκτηση πρόσθετων μεριδίων σε υφιστάμενες και νέες αγορές λόγω μειωμένης ιταλικής παραγωγής.

Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας βάσει της πλήρους εφαρμογής  της Υ.Α.9475/136897/ 10.10.18 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων» ως τροποποιήθηκε, και των σχετικών άρθρων της 5,6,7 “περί κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωση” (δέσμευση ,επιβολής προστίμων ,πρωτόκολλα καταστροφής των) προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα”.

Στο μεταξύ, η ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζει να είναι υποτονική και οι τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε. Εκτιμάται ότι η τάση εξοικονόμησης δαπανών των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης θα διατηρηθεί και στο υπόλοιπο της εμπορικής περιόδου δημιουργώντας προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές.

Η παραγωγή των χειμερινών προϊόντων είναι καλή και τα προϊόντα ποιοτικώς καλά και ήδη άρχισαν και οι πρώτες συγκομιδές λεμονιών και ακτινιδίων. Το 2020/21, η παραγωγή στις χώρες της Ε.Ε. προβλέπεται να αυξηθεί και να φθάσει τα 6,55 εκατομμύρια τόνους πάνω από 6,2 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20 που η κατανάλωση όμως των νωπών πορτοκαλιών αυξήθηκε  σε βάρος των μεταποιημένων. Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ προβλέπεται σε 11,5 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, 2% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών, με την κατανάλωση νωπών μήλων στην ΕΕ να αναμένεται να μειωθεί κατά 8% σε σύγκριση με το 2019/20, όταν η κατανάλωση έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Έν όψει της ημερομηνίας συγκομιδής (15/10) της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων σκοπός μας πρέπει να είναι ότι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των εξαγομένων προϊόντα μας χρειάζεται να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα στάνταρτ ποιότητος του προϊόντος και η εκμετάλλευση της ευκαιρίας για απόκτηση πρόσθετων μεριδίων σε υφιστάμενες και νέες αγορές λόγω μειωμένης ιταλικής παραγωγής.