Ειδήσεις
Home / Top Slider / FAO: Πτώση 19,1% στις διεθνείς τιμές τροφίμων το 2015

FAO: Πτώση 19,1% στις διεθνείς τιμές τροφίμων το 2015

Πτωτικά κινήθηκε για τέταρτο συνεχή χρόνο ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) το 2015, ως αποτέλεσμα της αργής οικονομικής ανάπτυξης και των εσοδειών ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών του FAO κατά μέσο όρο άγγιξε τις 164,1 μονάδες το 2015 και στα τέλη του έτους ήταν ακόμα πιο χαμηλά στις 154,1 μονάδες το Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο μειώθηκε επιπλέον κατά 1%, καθώς οι τιμές στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά σημείωσαν πτώση, που δεν αντισταθμίστηκε από τα κέρδη στη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια.

Οι τιμές βασικών εμπορευμάτων τροφίμων παρουσίασαν πτώση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2015 φτάνοντας κατά μέσον όρο σε μειωμένα κατά 19,1% επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

«Οι άφθονες ποσότητες σε σχέση με την μετριοπαθή ζήτηση αγαθών και η άνοδος του δολαρίου αποτελούν τους κύριους λόγους για την εν γένει αδυναμία που χαρακτήρισε τις τιμές τροφίμων το έτος που μας άφησε», αναφέρει η Επικεφαλής Οικονομικών θεμάτων του FAO, Abdolreza Abbassian.

O Δείκτης Τιμών του FAO Food αποτελεί έναν δείκτη των τιμών της παγκόσμιας αγοράς για πέντε βασικά εμπορεύματα τροφίμων: τα μείζονα δημητριακά, τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τη ζάχαρη.

Ο Δείκτης των Δημητριακών έπεσε κατά 1,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με την τιμή του Νοεμβρίου λόγω έντονου εξαγωγικού ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών αραβοσίτου και λόγω των προσδοκιών της εισόδου μεγαλύτερης ποσότητας σιταριού μετά την αφαίρεση των εξαγωγικών δασμών από πλευράς. Ο υπο-δείκτης που περιλαμβάνει ρύζι έπεσε κατά 15,4% κατά μέσον όρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Δείκτης Γαλακτοκομικών έπεσε κατά 1% των Δεκέμβριο ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς η πτώση άγγιξε το 28,5% σε σχέση με το 2014. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση σε τιμή βασικών τροφίμων.

Η τιμή του Δείκτη Κρέατος έπεσε κατά 2,2% τον Δεκέμβριο εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής χοιρινού στην Ευρώπη και την μειωμένη ζήτηση για εισαγωγές βοδινού στην Αμερική.  Κατά τη διάρκεια όλου του έτους το κρέας παρουσίασε πτώση τιμής κατά 15,1% σε σχέση με την τιμή του το 2014.

H τιμή του Δείκτη Φυτικών Ελαίων ανέβηκε κατά 2,1% τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της αβεβαιότητας  της σοδειάς σόγιας της Βραζιλίας ωστόσο σε σχέση με το 2014 και εδώ σημειώθηκε πτώση και μάλιστα 19%.

Τέλος, ως προς την τιμή της ζάχαρης αυτή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο ωστόσο παρουσίασε μείωση κατά 21% σε σχέση με το 2014.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter