«Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να καθυστερήσει και να περιέλθει στο επόμενο έτος, ίσως μετά από τη διαδικασία εκλογής πρόεδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Αυτό θα απαιτήσει μια παράταση του ισχύοντος προγράμματος της ΕΕ».
Αυτή είναι η εκτίμηση της Exotix σε χθεσινή ανάλυσή της μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και τονίζει επίσης ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.
Οι αναλυτές, ωστόσο, τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν θα μειώσει τις πιθανότητες που θα έχει η κυβέρνηση να εκλεγεί ο υποψήφιός της για την προεδρία της δημοκρατίας, καθώς μπορεί να ισχυριστεί (η κυβέρνηση) ότι αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. “Ως εκ τούτου, το βασικό μας σενάρια παραμένει ότι θα αποφευχθούν οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές”.
Σχολιάζει ακόμη ότι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας, είναι ο προϋπολογισμός του 2015.
Ενώ μια άμεση συμφωνία για την αξιολόγηση θα ήταν ιδανική και για τις δύο πλευρές, πρέπει να αρχίσουν να εξετάζονται οι δεύτερες καλύτερες λύσεις σε αυτό το στάδιο. Εάν δεν υπάρξει μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, μια από τις πιεστικές εργασίες θα είναι η έγκριση μιας παράτασης του προγράμματος, όταν αυτό λήξει στα τέλη του έτους.
Χωρίς μια τέτοια παράταση, εκτιμά ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στην τακτική χρηματοδότηση από το σύστημα της κεντρικής τράπεζας, καθώς και την πιθανή μείωση των haircuts στα collateral που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, εκτιμά η Exotix, ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί στο Eurogroup από την Ελλάδα στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, για να δωσει χρόνο στις εθνικές κυβερνήσεις να απαντήσουν στο αίτημα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Εναλλακτικά, ίσως να είναι απαραίτητο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup αργότερα τον Δεκέμβριο, από τη στιγμή που η συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς.
Τα τρία πιθανά σενάρια
-Το πρώτο, έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρεί και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν σκληρά να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Το βασικό είναι, πόσα θα ικανοποιήσουν την τρόικα σε σχέση με την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. “Οι Έλληνες δεν είναι προφανώς σε θέση -και δεν βλέπουν την ανάγκη- να υιοθετήσουν μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά μέτρα. Η ελληνική πλευρά ίσως προτείνει μικρότερο και λιγότερο ευαίσθητα μέτρα για να κατευνάσει την τρόικα. Αλλά σίγουρα θα είναι δύσκολο για την τρόικα να δώσει άνετα την σφραγίδα της έγκρισης, με δεδομένο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Και με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο που είναι διαθέσιμος, θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους”.
-Το δεύτερο σενάριο, κάνει λόγο για την παράταση του προγράμματος της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές. Αυτό το σενάριο θα αγοράσει χρόνο και στις δύο πλευρές ώστε να συμφωνήσουν για τις πολιτικές που θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί μιας παράτασης έξι εβδομάδων για το πρόγραμμα της ΕΕ και οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο πριν από την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας. Επιπλέον, για να κλείσει η συμφωνία, “οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν ακόμη τα αναγκαία μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και αντιλαϊκών δημοσιονομικών περικοπών, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
-Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, το πρόγραμμα παρατείνεται και η αξιολόγηση ολοκληρώνεται μετά από την εκλογή πρόεδρου της δημοκρατίας. Μια τέτοια λύση θα δώσει χρόνο σε όλες τις πλευρές να αξιολογήσουν τις εξελίξεις και στη συνέχεια να δουν εάν χρειάζεται προς τα μέσα του έτους συμπληρωματικός προϋπολογισμός. “Σημειώνεται ότι μιλάμε για μετά από την διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας”.