Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Eurogroup: Νέο ναυάγιο – Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ

Eurogroup: Νέο ναυάγιο – Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ

Σε ναυάγιο κατέληξε και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα  και τους εταίρους της ευρωζώνης να χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο χάσμα. 

Η … μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι οι εταίροι αναμένουν από την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του μνημονίου, η οποία βέβαια σημαίνει και δεσμεύσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε ανυποχώρητος ως προς αυτό το σκέλος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες.

«Δίνουμε προθεσμία μίας εβδομάδας, ώστε να υπάρξει αίτημα παράτασης του μνημονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, δεν το απέκλεισε και τόνισε ότι θα εξεταστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε προσχέδιο του Eurogroup, το οποίο έκανε λόγο για επιτυχή ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις. 

Η συνεδρίαση διεκόπη απότομα, μετά τις διαρροές περί απόρριψης του προσχεδίου από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι μας εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι και εμφάνισαν στην ελληνική πλευρά ένα προσχέδιο με περιεχόμενο αντίστοιχο της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο είχε καταλήξει σε αδιέξοδο.

Το προσχέδιο απερρίφθη από τον Γ. Βαρουφάκη και η συνεδρίαση διεκόπη οριστικά,

σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Αυτό είναι το προσχέδιο που απέρριψε ο Γ. Βαρουφάκης

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο κάνει λόγο για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των πιστωτών της και αξιοποίηση της ελαστικότητας του τρέχοντος προγράμματος και επιτυχή ολοκλήρωσή του.

“Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα που αυτά συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012», δηλαδή άνω του 4% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει το οικονομικό επιτελείο.

«Υπό αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη, τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως πρώτη κίνηση», αναφέρει το κείμενο το οποίο απερρίφθη.