Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων στο σουλτανάτο του Ομάν

Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων στο σουλτανάτο του Ομάν

Σύμφωνα με πρόσφατο αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύεται στην έγκριτη ηλεκτρονική έκδοση “Ofxord Business Group”, η κυβέρνηση του Ομάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε σειρά στρατηγικών επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των τροφίμων στη χώρα και την σταδιακή ενίσχυση της αγρο-επιχειρηματικότητας.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Τζέντα, συγκεκριμένα προβλέπεται η υλοποίηση νέων στρατηγικών επενδύσεων που θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του βαθμού ασφάλειας των τροφίμων και παράλληλα θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών επεξεργασμένων τροφίμων από τον νέο εμπορευματικό σταθμό της πόλης Sohar, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι προβλεπόμενες αυτές στρατηγικές παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν επίσης θετικές παράπλευρες επιπτώσεις και στους τομείς της συσκευασίας και της μεταφοράς τροφίμων. Η επένδυση του νέου εμπορευματικού και διαμετακομιστικού σταθμού της πόλης Sohar, ως του βασικού κέντρου παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων και μεταφοράς στις αγορές χωρών του εξωτερικού, προβλέπει τη κατασκευή μεγάλης μονάδας παραγωγής αλεύρων συνολικής επένδυσης 15,5 εκατομμυρίων Ομανικών Ριαλίων (40,3 εκατομμύρια $ περίπου), με δυνατότητα καθημερινής παραγωγής 500 τόνων αλεύρων, η οποία αναμένεται να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το αργότερο έως το 2017.

Η εταιρεία “Oman Flour Mills”, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αλεύρων στη χώρα, με καθημερινή παραγωγική δυναμικότητα 850 τόνους, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η νέα παραγωγική μονάδα θα έχει δυνατότητες παραγωγής έως και 20.000 τόνους αλεύρων. Στον ίδιο εμπορευματικό σταθμό προβλέπεται και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ζάχαρης η οποία θα περιορίσει σημαντικά τις εισαγωγές σε ζάχαρη, εισαγωγές που ανέρχονται σε περισσότερους από 120.000 τόνους σε ετήσια βάση.
Το Σουλτανάτο του Ομάν, όπως και οι περισσότερες των χωρών του Αραβικού Κόλπου, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις εισαγωγές τροφίμων κυρίως λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των περιορισμών στη χρήση καλλιεργησίμων εκτάσεων. Η μονάδα αποθήκευσης και διανομής επεξεργασμένων τροφίμων, συνολικής επένδυσης 200 εκατομμυρίων $, αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις αρχές του 2016, με αρχική δυναμικότητα παραγωγής 700.000 τόνους και σε δεύτερη φάση το 1.000.000 τόνους.

Παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις, η Ομανική κυβέρνηση διαθέτει πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση της βιομηχανίας τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση για υλοποίηση μεικτής επένδυσης (joint-venture), μεταξύ του Ομανικού Δημοσίου και της ιδιωτικής επιχείρησης “A’Saffa Foods”. Η επένδυση ανέρχεται στα 100 εκατ. Ομανικά Ριάλια (260 εκατ. $) και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επάρκεια της Ομανικής αγοράς σε πουλερικά και είδη πτηνοτροφίας. Η νέα μεικτή επιχείρηση με την επωνυμία “Oman Food InvestmentHolding” θα ηγείται του όλου έργου ενώ η ιδιωτική επιχείρηση “A’Saffa Foods” θα κατέχει ποσοστό 20% των μετοχών της νέας κοινοπραξίας.

Παράπλευρες θετικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, η συσκευασία των τροφίμων και τα “logistics” αναμένεται να υπάρξουν από την δυναμική αυτή στρατηγική και αναπτυξιακή πολιτική στην Ομανική βιομηχανία τροφίμων. Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δοθεί στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές οι οποίες θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και θα αποσυμφορήσουν το βεβαρημένο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας. Η αρχική κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 207 χλμ, θα συνδέσει το εμπορευματικό – διαμετακομιστικό κέντρο της πόλης Sohar με τα βόρεια σύνορα του Ομάν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα θα συνδεθεί με το ευρύτερο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο, διευκολύνοντας τις εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών καθώς και τις εξαγωγές επεξεργασμένων τροφίμων σε αγορές χωρών του εξωτερικού.