Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / ΕΟΚΕ: Απαραίτητη η ενιαία πολιτική τροφίμων στην ΕE

ΕΟΚΕ: Απαραίτητη η ενιαία πολιτική τροφίμων στην ΕE

Η Ευρώπη πρέπει να φέρει την επανάσταση στην προσέγγισή της στα τρόφιμα, εστιάζοντας στην αειφορία και την υγεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου).

Από την παχυσαρκία και τις χρόνιες παθήσεις στην κυκλική οικονομία και την κλιματική αλλαγή, η πολιτική τροφίμων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Ωστόσο, η σημερινή χάραξη πολιτικής για τα τρόφιμα είναι ασυνάρτητη, με αρμοδιότητες κατανεμημένες μεταξύ των εθνικών και κοινοτικών επιπέδων και μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην έκθεση που παρουσίασε την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου) η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) υπογράμμισε τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο μια πραγματικά ολοκληρωμένη πολιτική τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.

«Εάν η ΕΕ αναγεννηθεί σήμερα, θα δημιουργήσει μια ενιαία πολιτική τροφίμων που θα αποσκοπεί στη δημιουργία βιώσιμων τροφών από αειφόρα συστήματα διατροφής, συνδέοντας τη γεωργική παραγωγή με τις υπηρεσίες διατροφής και οικοσυστημάτων και εξασφαλίζοντας αλυσίδες εφοδιασμού που προστατεύουν τη δημόσια υγεία για όλα τα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών», αναφέρει η έκθεση.

«Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να δράσουμε λόγω του πλήθους των προγραμμάτων τροφίμων που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της έκθεσης, Peter Schmidt, υπογραμμίζοντας ότι: «Στο πλαίσιο του FAO, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός προγραμμάτων, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Στη συνέχεια, υπάρχει το Σύμφωνο του Μιλάνου για τη Διατροφική Πολιτική στις Πόλεις και η διεθνής πλατφόρμα για την πολιτική τροφίμων».

Η βιωσιμότητα και τα απορρίμματα τροφίμων συμβαδίζουν

Η έκθεση κάνει λόγο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τρέχοντος συστήματος τροφίμων, εκτιμώντας ότι μπορεί να βελτιωθεί με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του τομέα βιολογικών  προϊόντων και τη διάθεση τροφίμων υψηλής ποιότητας για τους καταναλωτές.

«Αυτό θέλουν οι άνθρωποι», είπε ο κ. Schmidt, τονίζοντας ότι: «Η βιωσιμότητα πρέπει να εισαχθεί σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να ενθαρρυνθούν οι βιολογικές καλλιέργειες, μέσω της φορολόγησης ορισμένων διαδικασιών, καθώς και με την ανάπτυξη τεχνολογίας, ώστε να καταστούν πιο αποδοτικές.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν η Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί χωρίς το σημερινό σύστημα εντατικής γεωργίας, ο κ. Schmidt επέμεινε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση» μεταξύ του στόχου της αύξησης της βιολογικής καλλιέργειας και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ. Ωστόσο, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την παύση των απορριμμάτων τροφίμων.

Περίπου το 30% των τροφίμων χάνεται στην ΕΕ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Για τον κ. Schmidt, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί δράση σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης του κοινού σχετικά με την αξία των τροφίμων.

«Έξυπνο» σύστημα σήμανσης τροφίμων

Ο εισηγητής ζήτησε την υιοθέτηση ενός έξυπνου συστήματος σήμανσης τροφίμων στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής τροφίμων, την μείωση της πολυπλοκότητας των διαφόρων εθνικών συστημάτων για τους παραγωγούς στην ενιαία αγορά και τη βελτίωση των διαθέσιμων πληροφοριών για τους καταναλωτές.

Τον Μάρτιο, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις τροφίμων δήλωσαν ότι ήταν έτοιμες να εφαρμόσουν την ετικέτα με χρωματική κωδικοποίηση σε μεμονωμένες παρτίδες προϊόντων.

Τα συστήματα αυτά «δεν είναι έξυπνα», ανέφερε ο κ. Schmidt, χαρακτηρίζοντάς τα «γελοία».

Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, συμφώνησε ότι η χρωματική κωδικοποίηση δεν είναι κατάλληλη για όλα τα τρόφιμα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ορισμένα γεωργικά προϊόντα είναι λιγότερο υγιεινά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Τα συστήματα σήμανσης με χρωματική κωδικοποίηση επικεντρώνονται μόνο σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιορίζουν και αγνοούν τη συνολική θρεπτική συμβολή των γεωργικών προϊόντων στη διατροφή μας», κατέληξε.

Πηγή: euractiv.gr