Ειδήσεις
Home / Top Slider / EFSA: Θα ανακοινώσει όρια πρόσληψης ζάχαρης στην ημερήσια διατροφή

EFSA: Θα ανακοινώσει όρια πρόσληψης ζάχαρης στην ημερήσια διατροφή

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα ανακοινώσει μία επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για την ποσότητα της ζάχαρης που θα μπορεί να περιέχει μια υγιής διατροφή σε ημερήσια βάση.

Η Αρχή έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια τιμή βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα για την καθημερινή έκθεση σε πρόσθετα σάκχαρα από όλες τις πηγές που δεν συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Το έργο θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Περιλαμβάνονται σάκχαρα από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων της σακχαρόζης, φρουκτόζης, γλυκόζης, προϊόντων υδρόλυσης αμύλου, όπως το σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι υψηλής φρουκτόζης, και άλλα παρασκευάσματα ζάχαρης που είτε καταναλώνονται αυτούσια, είτε προστίθενται κατά την παρασκευή τροφίμων.

Οι δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία που θα εξετασθούν, θα περιλαμβάνουν το σωματικό βάρος, τη δυσανεξία στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τύπου-2-διαβήτη, παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών. Στην αξιολόγησή της, η EFSA θα εξετάσει το γενικό υγιή πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων.

Οι συμβουλές θα καθοδηγήσουν τα κράτη μέλη ως προς την κατάρτιση συστάσεων για την κατανάλωση των σακχάρων και στο σχεδιασμό μιας διατροφής με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές. Η Σουηδία συντονίζει το αίτημα προς την EFSA, για λογαριασμό των πέντε βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Η Annica Sohlström, Γενική Διευθύντρια του Σουηδικού Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την αποδοχή του αιτήματός μας από την EFSA, που αντανακλά την ανάγκη να αξιολογηθεί επιστημονικά η σχέση της προσθήκης ζάχαρης και της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια;

Η EFSA θα συστήσει ομάδα εργασίας ad-hoc με εμπειρία σε διατροφικά θέματα, επιδημιολογία, την ανθρώπινη διατροφή, την διατροφή που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες και την οδοντιατρική. Οι πέντε βορειοευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία, θα κληθούν στην ομάδα εργασίας ως παρατηρητές.

Η EFSA θα χρησιμοποιήσει καθορισμένη μεθοδολογία για να αναπτύξει ένα πρωτόκολλο σχετικά με τον τρόπο διενέργειας της αξιολόγησης. Γνωστή ως PROMETHEUS -PROmoting METHods for Evidence Use in Scientific assessments- η μέθοδος δείχνει πώς η EFSA συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία, πώς αυτά τα στοιχεία συνεισφέρουν στην αξιολόγηση του κινδύνου και πώς λειτουργούν οι εκθέσεις της EFSA σχετικά με την όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη δέσμευσή της για άνοιγμα και διαφάνεια, η EFSA θα συνεργαστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης. Θα πραγματοποιήσει δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, προσκαλώντας για σχόλια σχετικά με το σχέδιο πρωτοκόλλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και για το σχέδιο γνωμοδότησης στα τέλη του 2019, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης, συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τους ενδιαφερόμενους φορείς.