Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / ΔΟΕΠΕΛ: Προωθεί την εξωστρέφεια της επιτραπέζιας ελιάς -Το πρόβλημα “Καλαμών”

ΔΟΕΠΕΛ: Προωθεί την εξωστρέφεια της επιτραπέζιας ελιάς -Το πρόβλημα “Καλαμών”

Η δυναμική προάσπιση των συμφερόντων ενός από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους του πρωτογενούς τομέα -το 85% της εγχώριας παραγωγής του οποίου εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες, προσαυξάνοντας το ΑΕΠ κατά €450 εκατ. ετησίως- αποτελεί τον βασικό στόχο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της εξαγωγικής οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα, ενισχύει την εκπροσώπησή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς.

Τον ρόλο, τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του νέου φορέα παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΠΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρ. Γεώργιο Ντούτσια και συμμετέχοντες τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κοντίνο (Γ.Γ. ΔΟΕΠΕΛ), Νέλο Γεωργούδη (Πρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, Αντιπρόεδρο ΔΟΕΠΕΛ), Νίκο Φραγκούλη (Ταμία ΔΟΕΠΕΛ), Κλέαρχο Σαραντίδη (Μέλος ΔΣ) και Θωμά Κουτσουπιά (Μέλος ΔΣ).

Στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς, ο κανονισμός που διέπει από το 1993 το ΠΟΠ προϊόν ελιάς «Καλαμάτας», την επιτραπέζια ποικιλία Καλαμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεώργιος Ντούτσιας, “Το ΠΟΠ στη Μεσσηνία με το όνομα «Ελιές Καλαμάτας» έγινε το 1993. Όμως οι ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας εξάγονταν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό με το όνομα «Kalamata olives». Οι ξένοι καταναλωτές έμαθαν εδώ και 80 χρόνια τις ελιές με την ονομασία «Καλαμάτα» και σήμερα έχει μεγάλη δυναμική στις εξαγωγές. Η παραγωγή ΠΟΠ όμως δε μπορεί να ξεπεράσει τους 2.000 τόνους και οι εξαγωγές είναι περίπου 200 – 300 τόνοι με την ξένη ονομασία «PDO Elies Kalamatas». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις ονομασίες, γιατί δεν επιτρεπόταν να δοθεί ένα όνομα που να δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΟΠ”.

Όπως περαιτέρω αναφέρθηκε, ο εθνικός φορέας με διευρυμένες αρμοδιότητες που εκπροσωπεί αποτελεσματικά τον κλάδο αποτελούσε όραμα ετών για τους απασχολούμενους ελαιοπαραγωγούς και επιχειρήσεις της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ η δημιουργία του προβλέπεται να αποτελέσει εφαλτήριο για:

  • Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές
  • Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος
  • Την αναβάθμιση της εικόνας της επιτραπέζιας ελιάς στο εξωτερικό και το εσωτερικό

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:

  • Εξάγει το 85% της εγχώριας παραγωγής στις διεθνείς αγορές
  • Αποτελεί την 2η εξαγωγική χώρα παγκοσμίως
  • Αθροίζει περισσότερους από 60.000 ελαιοπαραγωγούς και αντιστοίχως περισσότερες από 100 επιχειρήσεις
  • Έχει τζίρο €450 εκατ.

Στην Οργάνωση που έχει ήδη υποβάλει τον φάκελο αναγνώρισής της ως Εθνική από το ΥπΑΑΤ, την εποπτεύουσα αρχή, συμμετέχουν τόσο ο τομέας της παραγωγής με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όσο και η μεταποίηση η οποία συμπεριλαμβάνει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας του έτοιμου προϊόντος.

Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και όχημα τη φυσικότητα, η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος, η διασύνδεση με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Δρ. Γιώργος Ντούτσιας: “Δραστηριοποιούμαστε σε έναν κλάδο που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη στον κόσμο. Όσοι ασχολούμαστε με την επιτραπέζια ελιά, από τους παραγωγούς μέχρι τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις είχαμε ένα κοινό όραμα: να τοποθετήσουμε το προϊόν μας στη θέση που του αξίζει και να εργαστούμε προς μια κοινή κατεύθυνση: την ισχυροποίηση της θέσης ενός προϊόντος που δικαίως θεωρείται ως ο εθνικός μας θησαυρός”.