Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Β2Β συναντήσεις για την προώθηση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Σερβία

Β2Β συναντήσεις για την προώθηση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Σερβία

Πραγματοποιήθηκε, στις 20 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Metropol Palace, στο Βελιγράδι, εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων για την προώθηση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Σερβία.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.(Enterprise Greece) καθώς και το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερβίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 22 ελληνικές επιχειρήσεις από τον εν λόγω κλάδο (αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 32 ελληνικές επιχειρήσεις) και από σερβικής πλευράς 65 επιχειρήσεις εισαγωγής-διανομής τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής (Mercator, Delhaize, Veropoulos, Aman, Metro κ.α.) της χώρας. Οι συμμετέχουσες ελληνικές εταιρείς ήταν κυρίως εξαγωγικές στις κατηγορίες οίνων, αλκοολούχων ποτών, ελαιολάδου, ελαιών, ζυμαρικών, ιχθυηρών, αναψυκτικών, αφεψημάτων, φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, ξηρών καρπών, τυροκομικών, παρασκευασμένων λαχανικών και ζωοτροφών.

Όπως δήλωσαν οι συμμετέχουσες ελληνικές εταιρείες, το ενδιαφέρον τους για τη σερβική αγορά είναι ιδιαίτερα μεγάλο ενώ οι περισσότερες από αυτές επιχειρούν για πρώτη φορά μία προσέγγιση της αγοράς με σκοπό τη προώθηση των προϊόντων τους αλλά και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών γενικότερα.
Κατά την αρχή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε φόρουμ με ομιλητές τον Γενικό Δ/ντή του Επιμελητηρίου της Σερβίας κ. Nenad Gurgevic και τον Δ/ντα του Γρ ΟΕΥ κ. Κουναλάκη
Κατά το κύριο μέρος της εκδήλωσης ( 11.00-16.00) πραγματοποιήθηκαν περί τις 300 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις όπου εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για μελλοντική επιχειρηματική συνεργασία για τις περισσότερες προαναφερθείσες κατηγορίες των ελληνικών προϊοντων.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του κ. Χ. Σταϊκου, συνοδευόμενου από τον κ. Κουναλάκη, με τη Εκτελεστική Δ/ντρια του Foreign Investors Council στο Βελιγράδι κα Ana Firtel και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας κ. Nemanja Zugic.
Αναφορικά με τη συνάντηση με το Προεδρείο του Foreign Investors Council, διαπιστώθηκε από κοινού η πορεία της επενδυτικής συνεργασίας Σερβίας–Ελλάδος και οι δυνατότητες ενίσχυσης αυτής με αύξηση επενδυτικών ροών τόσο προς Σερβία όσο και προς Ελλάδα. Προς αυτή τη κατεύθυνση συζητήθηκε η περίπτωση συνδιοργάνωσης ενός επενδυτικού φόρουμ στο Βελιγράδι με στόχο την ενημέρωση σερβικών και άλλων αλλοδαπών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στη Σερβία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας. Όσον αφορά τη συνάντηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας, συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία μέσω πραγματοποίησης κλαδικών εκδηλώσεων σε Σερβία ή σε Ελλάδα με στόχο την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού επιπέδου των διμερών εμπορικών σχέσεων. 

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+