Ειδήσεις
Home / Top Slider / Αυξήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ δίμηνο του 2021

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ δίμηνο του 2021

Την τελευταία εβδομάδα συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων λόγω της μετά το Πάσχα των Καθολικών κατανάλωσης υφισταμένων αποθεμάτων.

Η ζήτηση για την επόμενη εβδομάδα είναι κανονική για την εποχή. Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +7,2% (67.842 τ. έναντι 63.300 τ.). Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 8/4/2021 ανήλθαν σε 28.514 τόνους έναντι 22.244  τ. αντίστοιχα πέρυσι. Αλλά και οι τομάτες το ίδιο  χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 13.880 τ. έναντι 10.871 τ. πέρυσι. Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 158.621 t. έναντι 160.526 τ. αντίστοιχα πέρυσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,5% με 43.603 τ. έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 48.619 τ.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 αυξήθηκαν κατά 8,1% κατ αξία σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2020, φθάνοντας στα 234,9 εκατομμύρια ευρώ, και κατά 3,8% κατ όγκο και ανήλθαν σε 310.818 τόνους , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από INCOFRUITHELLAS.

Στo δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 1,5% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2020, συνολικού ύψους 39.087 τόνων, και η αξία  με + 12,4,0% ανήλθε σε 36,31 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων στα δύο πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν σε όγκο κατά 4,10%, και  σε αξία κατά 7,4% και ανήλθαν σε 271.731 τόνους και 198,52 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα θετική εξέλιξη υπήρξε και στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών που το ανασκοπούμενο δίμηνο 2021 παρουσίασαν μείωση – 27,7% σε όγκο όσο και – 27% στην αξία συμβάλλοντας στην μείωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου. Σύμφωνα με δημοσιευθείσα έκθεση της ΕΕ: Χάρη στην υψηλή ζήτηση εσπεριδοειδών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, η κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών αναμένεται να παραμείνει υψηλή το 2020/21: 12,9 κιλά κατά κεφαλή (+ 4% σε σύγκριση με το 2019/20). Η αύξηση προέρχεται την εμπορική περίοδο 2020/21 και από την θετική επίδραση της ζήτησης λόγω πανδημίας COVID-19 στην κατανάλωση πορτοκαλιών έναντι της περιόδου  2019/20.