Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Ενδεδειγμένη λύση η προαιρετική σήμανση προέλευσης

Ενδεδειγμένη λύση η προαιρετική σήμανση προέλευσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα δύο εκθέσεων σχετικά με την σήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, των κρεάτων και των επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι εκθέσεις ζητήθηκαν στο πλαίσιο του κανονισμού σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές , και τα βασικά τους συμπεράσματα οδηγούν σε κανόνες προαιρετικής σήμανσης ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση καθώς το κόστος υποχρεωτικών απαιτήσεων σήμανσης υπερτερεί των ωφελειών.

Όπως αναφέρεται η προαιρετική σήμανση διατηρεί τις τιμές πώλησης στα σημερινά επίπεδα και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα συγκεκριμένης καταγωγής, αν το επιθυμούν, ενώ δεν θίγει την ανταγωνιστικότητα των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων ούτε έχει αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά και στο διεθνές εμπόριο.

 

Οι εκθέσεις

Η πρώτη έκθεση εξετάζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας αλόγου, το κρέας κουνελιών και το κρέας πουλιών (εκτρεφόμενων και άγριων). Σχετικοί κανόνες επισήμανσης είναι ήδη σε ισχύ για το βοδινό κρέας, το χοίρειο κρέας, το κρέας πουλερικών, το πρόβειο και το αίγειο κρέας.

Η δεύτερη έκθεση αφορά τους καταναλωτές και την ανάγκη τους για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση των μη επεξεργασμένων τροφίμων, των προϊόντων ενός μόνο συστατικού και των συστατικών που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% ενός τροφίμου. Συμπερασματικά οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την επισήμανση της καταγωγής για όλες αυτές τις κατηγορίες τροφίμων, αλλά σε μικρότερο βαθμό για τις κατηγορίες τροφίμων, όπως το κρέας, τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η έκθεση εξετάζει επίσης το κόστος και τα οφέλη των κανόνων για την επισήμανση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά και στις διεθνείς συναλλαγές, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εθελοντική επισήμανση της καταγωγής, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα καθεστώτα υποχρεωτικής επισήμανσης της καταγωγής και για συγκεκριμένα τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να προχωρήσει το θέμα.

Και οι δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαβιβαστούν  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Περισσότερα: http://www.meatplace.gr/site/eidiseis/ee_endedeigmeni_lusi_i_proairetiki_simansi_proeleusis_trofimon.html#.VWLLo0_tmko