“Μαύρα σύννεφα” έχουν μαζευτεί για ακόμα μία φορά πάνω από την χιώτικη επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «Πελινναίον Όρος».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον τοπικό ιστότοπο astraparis.gr, η πρότυπη μονάδα παραγωγής -και μία από τις τελευταίες που λειτουργούν στη Χίο-, αντιμετωπίζει σημαντικά και συσσωρευμένα προβλήματα οικονομικής φύσης, που οδήγησαν στην κατάπτωση εγγυητικής επιστολής του ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια, ύψους 1.057.683,86 ευρώ και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία και κατέληξαν οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας.
Ήδη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη δεσμεύθηκε το αντίστοιχο ποσό, προκειμένου να εξασφαλισθεί η οφειλή υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.
Αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης
Μετά την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του Δημοσίου, το μέλλον για την επιχείρηση είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ασφάλεια.
«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη για εμάς», σχολίασε, μιλώντας στον παραπάνω ιστότοπο, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κ. Ηλίας Κλεισσάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον του εργοστασίου.
«Το δάνειο αυτό μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το οφείλαμε στην Τράπεζα. Τώρα, σημειώθηκε αυτή η εξέλιξη και δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε τις επιλογές», τόνισε. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι μία εξ αυτών θα είναι και «η ένταξη των οφειλών αυτών στη ρύθμιση των 100 δόσεων». Ωστόσο, σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει η εταιρεία με τα σημερινά οικονομικά της δεδομένα.
Συνολικά, οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι κάτω από τα τρία εκατομμύρια ευρώ, έναντι τεσσάρων που ήταν πριν περίπου τρία χρόνια, προσθέτει ο κ. Κλεισσάς και τονίζει ότι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, που επικρατούν στη χώρα.
Ο κ. Κλεισσάς, πάντως, δεν φάνηκε να σκέφτεται την περίπτωση του «λουκέτου», αφού – όπως είπε – η δικαστική διαμάχη που θα ξεκινήσει αναμένεται να είναι μακροχρόνια μέχρι την οριστική ετυμηγορία των δικαστηρίων.
Σήμερα, το εργοστάσιο απασχολεί 10 εργαζόμενους, η δε ημερήσια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος που απορροφά για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ανέρχεται σε περίπου 2,5 τόνους.