Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / «H ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μέσα από το ταξίδι της Σελόντα»

«H ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μέσα από το ταξίδι της Σελόντα»

Με αφορμή την έκδοση του επετειακού της λευκώματος για τα 30 της χρόνια, «Το ταξίδι της Σελόντα», η εταιρεία διοργάνωσε μια βραδιά αφιερωμένη στην πορεία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας μέσα από τη ματιά και τη διαδρομή της Σελόντα, ενός από τους «πρωτομάστορες» του κλάδου.

Στην ενδιαφέρουσα  αυτή βραδιά για την ιχθυοκαλλιέργεια έδωσαν το παρόν, θεσμικοί και κλαδικοί φορείς, εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου και ασφαλώς οι άνθρωποι και οι συνεργάτες της εταιρείας.

Πέρα από  την διαδρομή της Σελόντα και συνολικά του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας παρουσιάστηκαν οι σημαντικές προοπτικές που διαθέτει ο κλάδος, οι σημερινές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα που τον απασχολούν.  Επισημάνθηκε παράλληλα πως το μοντέλο της Σελόντα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο όχι μόνο για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αλλά και για την πορεία ανάπτυξης που αναζητείται για την ελληνική οικονομία.

 

Ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Γιάννης Στεφανής, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στο χαιρετισμό του έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ταξίδι της εταιρείας, στο όραμά του για τον κλάδο 30 χρόνια πριν κι ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πορεία πρωταθλητισμού που κάνει η εταιρεία διεθνώς. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες των τελευταίων ετών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «επέλεξα να χάσω τον έλεγχο των μετοχών της Σελόντα αλλά κέρδισα την εξυγίανσή της». Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι «η  χώρα χρειάζεται αυτό τον κλάδο ζωντανό και δραστήριο».

 

Μηνύματα αισιοδοξίας έστειλε στην ομιλία του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Ανδριανόπουλος τονίζοντας τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2014, τις αξιόλογες προοπτικές της και την αυξημένη ζήτηση των προϊόντων της που εξάγονται σε ποσοστό 85%. Επεσήμανε δε, ως αναγκαία συνθήκη τη στήριξη του κλάδου και την πιστή εφαρμογή του πλάνου που έχει καταρτιστεί.

 

Στην ομιλία του ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε στη συμβολή της Σελόντα στην ιστορία του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, τον οποίο χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία». Παράλληλα σημείωσε ότι η εξυγίανση της Σελόντα αποτελεί μοντέλο- πρότυπο για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σχολιάζοντας ότι «η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες υγιούς επιχειρηματικότητας».

 

Ιδιαίτερη αξία είχε και η παρουσία του κ. Gustavo Larrazabal, Πρόεδρου του Δ.Σ. της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τεχνολογία και την καινοτομία της Υδατοκαλλιέργειας (EATip) κι ενός από τα σημαντικότερα στελέχη, σε παγκόσμιο επίπεδο, της ιχθυοκαλλιέργειας. Ο κ. Larranzabal αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με τον κ. Γιάννη Στεφανή αλλά και την επαγγελματική τους συνεργασία για πολλά χρόνια, τονίζοντας τον σεβασμό στο όραμα και τις αξίες του ιδρυτή της Σελόντα.

 

Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν κι ο Γιώργος Δράκος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Νίκος Σκουλάς  πρώην Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και πρώην Υπουργός Τουρισμού, οι οποίοι μεταξύ άλλων σχολίασαν την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος αλλά και να χρησιμοποιηθεί γενικότερα ως υπόδειγμα παραγωγικής ανάπτυξης και οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση.