Μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος για τα κρασιά που διατίθενται σε αλυσίδες εστιατορίων των ΗΠΑ, σηματοδοτεί ο νέος κανονισμός του FDA που ισχύει από 1ης Δεκεμβρίου και απαιτεί την αναγραφή της θερμιδικής τους αξίας στα μενού των καταστημάτων.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι αλυσίδες εστιατορίων (δηλαδή καταστήματα που λειτουργούν με το ίδιο διακριτικό σήμα με περισσότερα από 20 σημεία), έχουν από 1ης Δεκεμβρίου την υποχρέωση να εμφανίζουν στα μενού τους, την θρεπτική αξία των αλκοολούχων ποτών που σερβίρουν a la carte. Η υποχρέωση ισχύει για όλα τα κρασιά, εγχώριας παραγωγής και εισαγόμενα.
Στις ΗΠΑ οι οινοποιοί ανησυχούν ότι ο νέος κανονισμός μπορεί να είναι πολύ δαπανηρός για τους οινοπαραγωγούς που τροφοδοτούν αλυσίδες εστιατορίων. Η εμπορική ένωση Wine America, που εκπροσωπεί 600 οινοποιεία στις ΗΠΑ, έχει προσλάβει συμβούλους από την εταιρεία Meyers & Associates προκειμένου να πετύχουν την τροποποίηση της απόφασης του FDA και συγκεκριμένα, να επιτρέπει την παροχή ενός εκτιμώμενου εύρους θερμίδων για κάθε κατηγορία οίνου και όχι ακριβή υπολογισμό για κάθε κρασί, ο οποίος απαιτεί δαπανηρές δοκιμές.“Κοστίζει περίπου $ 500 ανά κρασί, η διεξαγωγή δοκιμών για λεπτομερείς πληροφορίες θερμίδων, δήλωσε ο Michael Kaiser, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Wine America. “Για ένα μικρό οινοποιείο που παράγει 10 διαφορετικά κρασιά, είναι επιπλέον κόστος και χρόνος.”
Ο νέος κανονισμός του FDA είναι μέρος του προγράμματος Affordable Care Act και αφορά όχι μόνο τα κρασιά, αλλά συνολικά τα αλκοολούχα, όμως μόνο αυτά που αναγράφονται στα μενού και όχι όσα προσφέρονται σε μπαρ.
Σημειώνεται ότι ο νέος κανονισμός αφορά τα εστιατόρια και όχι τους οινοποιούς, ωστόσο ο κ. Kaiser αναφέρει ότι τα εστιατόρια στρέφονται σε αυτούς προκειμένου να τους παρέχουν αυτά τα στοιχεία.