Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Περιθώρια ανάπτυξης εξαγωγών κατεψυγμένων στην Τουρκία

Περιθώρια ανάπτυξης εξαγωγών κατεψυγμένων στην Τουρκία

Μεγαλύτερο μερίδιο στην τουρκική αγορά μπορούν να διεκδικήσουν τα ελληνικά κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά και ζύμες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση του ελληνικού γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Όπως προκύπτει, σημαντικές είναι την τελευταία τετραετία οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης στην Τουρκία, οι οποίες καταγράφουν μεγάλη αύξηση.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Όπως αναφέρεται, το 2013 η Ελλάδα βρέθηκε στη 14η θέση ως χώρα προέλευσης προϊόντων της ΔΚ 0710 (Λαχανικά άβραστα ή βρασμένα στον ατμό ή στο νερό, καταψυγμένα) φθάνοντας μόλις τις 48.674 χιλ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Τουρκία στην ίδια κατηγορία, έφθασαν το 1,25 εκατ. δολ. κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 10η θέση, ως προς τον προορισμό των συγκεκριμένων προϊόντων.
Η παραγωγή της Τουρκίας σε νωπά φρούτα και λαχανικά είναι μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Τουρκίας το 2013 παρήχθησαν συνολικά 47,8 εκατ. τόνοι φρούτων και λαχανικών. Λόγω του μεγέθους της παραγωγής, η βιομηχανία επεξεργασίας τους είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Οι επενδύσεις στον τομέα των κατεψυγμένων ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80 αν και τότε η παραγωγή είχε ως στόχο αποκλειστικά τις αγορές του εξωτερικού καθώς η εσωτερική ζήτηση ήταν πολύ περιορισμένη. Τις επόμενες δεκαετίες η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων στην Τουρκία αυξάνεται σημαντικά με αποτέλεσμα η αναλογία των εξαγομένων προϊόντων σε σχέση με τα παραγόμενα να έχει πέσει τα τελευταία χρόνια κάτω από το 60%.

Το 2013 συνολικά, οι τουρκικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 51 εκατ. $ ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 11,7 εκατ. $. Οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας στα κατεψυγμένα λαχανικά ως προς τις εξαγωγές ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, ενώ ως προς τις εισαγωγές ήταν η Ουγγαρία, η Κίνα, η Αίγυπτος και η Μαλαισία.

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι τουρκικές εισαγωγές των προϊόντων ΔΚ 2004 (Άλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς, καταψυγμένα) καθώς το 2013 ανήλθαν σε 1,8 εκ. $. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει καθόλου εξαγωγές στα εν λόγω προϊόντα στην Τουρκία, με εξαίρεση το 2004 που καταγράφονται εξαγωγές αξίας 31.327$. Αντίθετα η Ελλάδα το 2013 ήταν η 7η σημαντικότερη χώρα προορισμού των τουρκικών εξαγωγών ΔΚ 2004 ενώ οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας ξεπέρασαν τα 15 εκατ. $.

Κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης

Την τετραετία 2010-2013 οι τουρκικές εξαγωγές κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των εισαγωγών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι τουρκικές εισαγωγές των κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης σημειώνουν ανοδική πορεία, οι αντίστοιχες εξαγωγές δεν είναι σταθερές και παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία δεκαετία, οι εισαγωγές κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης στην Τουρκία 20πλασιάστηκαν καθώς από 359.294$ το 2003 έφτασαν τα 7,4 εκατ. $ το 2013. Το 2013 η Ελλάδα κατέλαβε τη 4η θέση ως χώρα προέλευσης προϊόντων ΔΚ 19059090, με εξαγωγές ύψους 469.748 χιλ. δολ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση την τετραετία 2010-2013.
Παρά το γεγονός ότι η τοπική παραγωγή είναι ιδιαιτέρως προστατευμένη από το διεθνή ανταγωνισμό με τις περιοριστικού τύπου εισαγωγικές πρακτικές καθώς και το υψηλό δασμολόγιο, πραγματοποιούνται εισαγωγές κατεψυγμένων προϊόντων αρκετών εκατομμυρίων, οι οποίες ειδικά στην περίπτωση των κατεψυγμένων ζυμών είναι ανοδικές την τελευταία δεκαετία. Τα τοπικά παραγόμενα καταψυγμένα προϊόντα ικανοποιούν μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, ωστόσο υπάρχει και μια μικρότερη μερίδα καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα και είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το κόστος του ακριβότερου εισαγόμενου, συχνά ευρωπαϊκού, κατεψυγμένου προϊόντος.
Τα ελληνικά κατεψυγμένα προϊόντα και ιδιαίτερα τα κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης εκτιμάται ότι μπορούν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της τουρκικής αγοράς.