Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Γιατί υποχωρούν οι τιμές των σιτηρών στη Ρωσία

Γιατί υποχωρούν οι τιμές των σιτηρών στη Ρωσία

Οι εγχώριες τιμές του σιταριού στην Ρωσία υποχωρούν από την αρχή του έτους καθώς η χώρα μειώνει τις εξαγωγές μέσω άτυπων πλαφόν εν οψεί της θέσπισης φόρου εξαγωγών.

Αναλυτές εξηγούν στο Reuters πως η χώρα – που αναμένεται να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός σιτηρών φέτος – επέβαλε αυστηρότερη παρακολούθηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο προκειμένου να “ρίξει” τις εγχώριες τιμές σιτηρών και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την “βουτιά” των τιμών του πετρελαίου και τις Δυτικές κυρώσεις.

Η τιμή για 3ης κατηγορίας σιτάρι στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας υποχώρησε κατά 400 ρούβλια στα 10.825 ρούβλια (166 δολάρια) ανά τόνο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Το σιτάρι είναι το μόνο εκ των σιτηρών που σημειώνει πτώση τιμών στην Ρωσία, σύμφωνα με την SovEcon.

“Οι εξαγωγείς έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια χωρίς κάποια σαφή εξήγηση” αναφέρει ακόμη η SovEcon ενώ προσθέτει πως αυτό αφορά και το κριθάρι αλλά και τον αραβόσιτο.

Ο φόρος εξαγωγών που έρχεται αναμένεται να αντιστοιχεί στο 15% επί της τελωνειακής τιμής συν 7,5 ευρώ και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση μικρότερος των 35 ευρώ ανα τόνο. Η ισχύς του θα είναι από 1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2015. Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να υποχωρήσουν στους 1.5 εκ. τόνους τον Ιανουάριο από 3 εκ. Τόνους τον Δεκέμβριο του 2014. Τέλος, αναμένεται να ενισχυθούν τα κρατικά αποθέματα εντός των προσεχών εβδομάδων.