Σε χαμηλό τετραετίας βρέθηκαν τον Δεκέμβριο οι διεθνείς τιμές τροφίμων καθώς το κόστος βασικών πρώτων υλών, από το γάλα έως τη ζάχαρη, μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO ήταν στις 188,6 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο, οδηγούμενος κυρίως από την πτώση των τιμών της ζάχαρης και του φοινικέλαιου.
Για το σύνολο του 2014, ο δείκτης τιμών τροφίμων κατά μέσο όρο είναι στις 202 μονάδες, 3,7% κάτω σε σχέση με το 2013, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση.
Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων μειώνει την ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων όπως το κρέας και τα σιτηρά, που εκφράζονται σε δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο FAO. Την ίδια στιγμή, η πτώση της τιμής του πετρελαίου μείωσε τη ζήτηση για εμπορεύματα όπως η ζάχαρη, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων, σημειώνει η έκθεση.
Ο δείκτης τιμών του FAO για τα δημητριακά ήταν κατά μέσο όρο στις 183,9 μονάδες το Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση 0,4% από το Νοέμβριο, ενώ οι τιμές στο σιτάρι αυξήθηκαν λόγω των ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές. Ωστόσο, η αύξηση καλύφθηκε από την ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν σημαντικά εν μέσω άφθονων προμηθειών λόγω εξαγωγών.
Για τα γαλακτοκομικά, η τιμή μειώθηκε κατά 2,3% σε 174 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009, καθώς η επιβράδυνση εισαγωγών από την Κίνα και τη Ρωσία άφησε άφθονες προμήθειες εξαγωγών για τις διεθνείς αγορές. Η πτώση των τιμών ήταν μεγαλύτερη για το γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί.
Ο δείκτης τιμών του FAO για το κρέας επίσης μειώθηκε το Δεκέμβριο κατά 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ περιόρισε τις τιμές για το βόειο και το αρνίσιο κρέας από την Ωκεανία και το χοιρινό κρέας από την Ευρώπη. Ωστόσο, με 204 μονάδες, ο δείκτης αυτός μηνιαία είναι κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και σε ετήσια βάση αυξήθηκε 8,1% το 2014 σε σχέση με το 2013. Πρόκειται για τη μοναδική ομάδα εμπορευμάτων που σημείωσε υψηλότερες μέσες τιμές στη διάρκεια του έτους.