Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Για τα “μεσοδιαστήματα” των εκλογών ανησυχούν οι Τράπεζες

Για τα “μεσοδιαστήματα” των εκλογών ανησυχούν οι Τράπεζες

Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκφράζουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι όπως φαίνεται, δεν ανησυχούν  τόσο για το ενδεχόμενο αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, αλλά κυρίως για όσα θα μεσολαβήσουν μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα τον μεγαλύτερο φόβο των τραπεζών αποτελούν τα όσα μπορεί να συμβούν στα μεσοδιαστήματα των ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή, αλλά και το διάστημα μέχρι την εκλογή κυβέρνησης (εάν αυτό απαιτηθεί), δεδομένου ότι υπό αυτές τις συνθήκες, είθισται να παρατηρούνται φαινόμενα μη καταβολής οφειλών, ενώ το κλίμα της αγοράς επιδεινώνεται.
Τα φαινόμενα –ενδεχόμενα αυτά λέγεται ότι έχουν προκαλέσει ανησυχία και στον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δραγασάκης, πραγματοποιεί επαφές με τραπεζίτες και κορυφαία τραπεζικά στελέχη.
Φοβούνται επίσης τις αντιδράσεις από την αναταραχή που προκαλούν οι εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων στην αγορά, καθώς κάνουν λόγο μέχρι και για χρεωκοπία της χώρας. Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή κάνει τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Αναφέρουν επίσης ότι, πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Ξένοι επενδυτικοί οίκοι αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει  νευρικότητα στις αγορές εν όψει της εκλογής προέδρου, που αποτυπώνεται ήδη. Περισσότερη αβεβαιότητα θα πρέπει να αναμένεται εάν η βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκτιμάται ότι το πολύ κατακερματισμένο εκλογικό σώμα θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπως αυτή του 2012.