Με την ενεργό συνδρομή της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), ολοκληρώθηκε η πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εκπόνηση του Οδηγού Ευζωίας Μεσογειακών Ιχθύων.
Το έργο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή της ΕΛΟΠΥ. Το συγκεκριμένο πόνημα εγκρίθηκε και επικυρώθηκε ήδη από τη Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), αποτελώντας πλέον Εθνικό Οδηγό όσον αφορά στον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας. Πλέον, με την κωδικοποίηση της σχετικής γνώσης και της μεθοδολογίας που προσφέρει ο Οδηγός Ευζωίας Μεσογειακών Ιχθύων, η ΕΛΟΠΥ καθίσταται πρωτοπόρος και συνδιαμορφωτής βέλτιστων πρακτικών, όχι μόνο σε σχέση με την ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οδηγός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της ΕΛΟΠΥ, με στόχο τη δημιουργία εθνικών οδηγών για τις σωστές πρακτικές σε κάθε τομέα λειτουργίας της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας, σε στενή συνεργασία με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Ο Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, σχολίασε σχετικά: «Η Οργάνωσή μας είχε ανέκαθεν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ευζωία των ψαριών στις μονάδες μας έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας, αποτελώντας κεντρικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας ως κλάδου. Με την πρωτοβουλία μας να συνδράμουμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη δημιουργία ενός Εθνικού Οδηγού, επικυρωμένου από την Πολιτεία, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την παραγωγή ψαριών κορυφαίας ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, με απόλυτο σεβασμό των χαρακτηριστικών τους ως έμβιων όντων.»
Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ιδρύθηκε το 2016, όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές.
Σήμερα, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. H αποστολή της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και η προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού που χαρακτηρίζεται από τη συλλογική ταυτότητα Fish from Greece, μέσω της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.