Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, στo 4th Global Agripreneurs Summit

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, στo 4th Global Agripreneurs Summit

Πόσο άμεση είναι η ανάγκη να ληφθούν αντίμετρα για την κλιματική αλλαγή; Τι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού; Πόσο σημαντική είναι η γνώση και η εκπαίδευση των αγροτών για τις μεθόδους της κυκλικής οικονομίας; Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα έδωσαν απαντήσεις σε ειδικό πάνελ του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης, και η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας υπενθύμισε πόσο επηρεάζουν η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή την παραγωγή τροφής. «Πρέπει να εργαστούμε για να το αποτρέψουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας στο «κάδρο» της συζήτησης και το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Οι αγρότες πρέπει να εκπαιδευτούν στην ορθή χρήση νερού», σημείωσε ο Υφυπουργός, θέτοντας ως προτεραιότητες για την κυβέρνηση, τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης βλέπει μια ευκαιρία, με βάση το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες σε όλο τον κόσμο, για μια πραγματική μεταστροφή στην κυκλική οικονομία. “Πρότυπο για την Ελλάδα συνιστούν οι επιταγές της Ε.Ε.”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα στην γεωργική παραγωγή.

Τέλος, η κ. Αγγελική Κοσμοπούλου τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν κανόνας αλλά εξαίρεση. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αγροδιατροφής, ούτως ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα.

Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από τους Industry DisruptorsGame Changers, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO στο πλαίσιο του Digital Greece, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, του ΕΙΤ Food, της Τράπεζας Πειραιώς, του οργανισμού Global Open Data for Agriculture and Nutrition (GODAN), του SANAD Fund, της εταιρίας Wind, του Οργανισμού Peoples Trust και της εταιρίας Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το Future Agro Challenge (FAC) είναι μία ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή παρουσία σε 64 χώρες, που δημιουργήθηκε προκειμένου να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες, αγρότες και διαμορφωτές πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Το FAC συντονίζεται από τους Industry Disruptors – Game Changers, εκπροσωπεί το EIT Food στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την ενίσχυση και ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στον κλάδο της αγροδιατροφής και αποτελούν απαραίτητο πυλώνα για κάθε παραγωγική και βιώσιμη οικονομία.