Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Με αυξανόμενους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών

Με αυξανόμενους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών

Mε κανονικούς για την εποχή ρυθμούς συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές  ροδακίνων, νεκταρινίων και καρπουζιών, αποκαθιστώντας την ισορροπία έναντι της περισυνής χρονιάς.

Οι τιμές διαμορφώνονται σε καλά επίπεδα, ελαφρώς βελτιωμένες σε σύγκριση με αυτές του περασμένου έτους.

Συνεχίστηκε με αυξανόμενους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών με αύξηση της ζήτησης στις καταναλωτικές αγορές. Εξακολουθεί να παρατηρείται η διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων κατ’ ευθείαν από τον αγρό, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά), αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «Βαλκάνιους, Έλληνες, κ.ά. εμπόρους», ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα.

«Η Χώρα μας πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την θέσπιση των απαραίτητων μηχανισμών για την προστασία των φρούτων και των λαχανικών σε περίπτωση που στις 31 Οκτωβρίου υπάρξει “brexit” χωρίς συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Χώρα μας πωλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αγροτικά προϊόντα όπως ο οίνος, το ελαιόλαδο και τα φρούτα και τα λαχανικά νωπά και μεταποιημένα στα οποία οφείλονται 150 εκατομμύρια ευρώ εισροές, επομένως ανησυχούμε, για την κανονικότητα και τη συνέχεια των εξαγωγών, από μια εξόδο χωρίς συμφωνία.

Χρειάζεται η πολιτεία να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα καλύπτει όλες τις διοικητικές πτυχές και θα αφορά την τελωνειακή κυκλοφορία ή τις φυτοϋγειονομικές πτυχές, αλλά και τις μεταφορές, μεταξύ των άλλων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 06/09/2019 είχαν εξαχθεί 291.992 τόνοι πορτοκαλιών από 299.918 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 11.455 τόνοι λεμονιών από 12.080 τόνους πέρυσι.

Επίσης, 101.897 τόνοι ροδάκινων, από 103.233 τόνους πέρυσι, 176.189 τόνοι καρπουζιών από 186.484 τόνους πέρυσι, 26.467 τόνοι κερασιών από 21.159 τόνους πέρυσι, 70.927 τόνοι νεκταρινιών από 57.264 τόνους πέρυσι, 22.590 τόνοι βερίκοκων από 21.208 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 25.357 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών από 36.630 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin