Με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον κύριο Γιώργο Α. Δαυίδ, ΟΒΕ, Επίτιμο Πρόεδρο της Coca – Cola HBC AG, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2018 στον κήπο της Βρετανικής Πρεσβευτικής Κατοικίας, το ετήσιο καθιερωμένο επίσημο δείπνο “Back-to-Business” του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κύριος Γιώργος Α. Δαυίδ, ΟΒΕ τιμήθηκε από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την πολυετή συνεισφορά του στις Ελληνο – Βρετανικές επιχειρηματικές σχέσεις. Το βραβείο παρέδωσαν η Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κυρία Άννα Καλλιάνη και ο Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κύριος Αλέξανδρος Τέρνερ, παρουσία της Βρετανίδας Πρέσβεως Kate Smith, εκπροσώπων της ελληνικής και βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και πλήθους εκλεκτών προσκεκλημένων.
Τη βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό της η Βρετανίδα Πρέσβης Kate Smith, η οποία αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο καλό κλίμα που δημιουργούν για την επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε τη σημασία των ελληνοβρετανικών εμπορικών δεσμών που ενισχύονται και διευρύνονται. Αναφερόμενη στο ΒREXIT, η Πρέσβης Κέιτ Σμιθ είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Παρά τον θόρυβο των τελευταίων ημερών, είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλες οι πλευρές ότι μια συμφωνία σαν κι αυτή που προτείνει η Βρετανία είναι καλύτερη και για τη Βρετανία και για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Είναι καλύτερη, όχι μόνο σε σύγκριση με το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας αλλά και καλύτερη από μια συμβατική συμφωνία εμπορίου.»
Ο Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κύριος Αλέξανδρος Τέρνερ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε στην ομιλία του ότι, κατά την άποψή του, η Ελληνική κρίση είναι ισότιμα οικονομική , αν όχι ίσως περισσότερο, κοινωνική και εκπαιδευτική και συνέχισε «Κάπου, κάπως έχουμε χάσει το δρόμο μας. Επιβάλλεται να επανεκκινήσουμε το σύστημα με άξονα την ποιοτική παιδεία».
Η κυρία Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στον δικό της χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων της ελληνικής οικονομίας μετά από μια δεκαετή κρίση: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας, στην εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων που θα προσαρμόζονται στα δεδομένα της νέας εποχής. Ωστόσο, αναλλοίωτες πρέπει να μείνουν οι βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, της επιχειρηματικής ηθικής και δεοντολογίας».
Αναφερόμενη στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία αλλά και στους στόχους του Επιμελητηρίου, η κυρία Καλλιάνη επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η μεγαλύτερη προβολή της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης των μελών των εμπορικών και διμερών επιμελητηρίων της Μ. Βρετανίας, με την οποία θα συνδεθεί άμεσα το Επιμελητήριο με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου.
Στην προγραμματισμένη ομιλία του ως επίτιμος ομιλητής της εκδήλωσης, ο κύριος Γιώργος Α. Δαυίδ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι: «Μέσω της εκπαίδευσης, μπορούμε να διδάξουμε τους ανθρώπους να σκέπτονται υπεύθυνα, να ενεργούν υπεύθυνα, να ψηφίζουν υπεύθυνα. Να είναι υπεύθυνοι ως πολίτες, απαιτώντας καλή διακυβέρνηση – και να κάνουν το καθήκον τους ως ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. Και καθώς η εκπαίδευση αποτελεί τόσο κρίσιμο παράγοντα στο να μας βοηθήσει να αλλάξουμε προς το καλύτερο – οι επιχειρήσεις μπορούν, και οφείλουν, να βοηθήσουν έμπρακτα προς αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζοντας με άμεσο τρόπο την παιδεία. Οι επιχειρήσεις και τα κοινωφελή ιδρύματα κατέχουν την ισχύ να συμβάλλουν άμεσα και αποτελεσματικά στην επίτευξη θετικών αλλαγών στον χώρο της παιδείας έχοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να κατευθύνουν σημαντικά κονδύλια, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στην ουσιαστική προαγωγή της εκπαίδευσης».