Ειδήσεις
Home / Top Slider / Οπωροκηπευτικά: Αύξηση εξαγωγών 20% στο δίμηνο

Οπωροκηπευτικά: Αύξηση εξαγωγών 20% στο δίμηνο

Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών  το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου 2018 αυξήθηκαν κατά 14,5% σε όγκο και κατά 20% σε αξία, έναντι του αντιστοίχου διμήνου 2017.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών IncofruitHellas, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης:

«Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2018 αυξήθηκαν κατά 14,5% κατ’ όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017 και ανήλθαν σε 268.903 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 20%, φθάνοντας στα 175,86 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από τον Incofruit – Hellas.

Στo δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 32,9% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, συνολικού ύψους 44.681 τόνων, και η αξία  με μείωση κατά -6,74% ανήλθε σε 31,48 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές φρούτων στα δύο πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν σε όγκο κατά 11,4%, και  σε αξία κατά 28,0% και ανήλθαν σε 224.222 τόνους και 144,38 εκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα των φρούτων αναδεικνύονται τα ακτινίδια και τα μανταρίνια αλλά και τα λεμόνια ενώ στον τομέα των κηπευτικών τα αγγούρια.

Για τον Σύνδεσμό μας ο καιρός ήταν  καθοριστικός θετικός παράγοντας των εξαγωγικών επιδόσεων κατά την περίοδο αυτή με το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο να εκμεταλλεύεται την παρουσιασθείσα ζήτηση λόγω των ζημιών στην παραγωγή ομοιοπαραγωγών ανταγωνιστριών χωρών, με την ποιότητα της παραγωγής μας να είναι υψηλή και ο όγκος παραγωγής των προϊόντων μας αυξημένος.

Αντίστοιχα θετική εξέλιξη υπήρξε και στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών που το ανασκοπούμενο δίμηνο 2018 παρουσίασαν μείωση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία συμβάλλοντας στην μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου.

Επειδή παρά την ανωτέρω εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών ακούγονται διαμαρτυρίες από την παραγωγική τάξη  για μη απορρόφηση της παραγωγής, θεωρούμε ότι  είναι ερευνητέο κατά πόσο το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης».